[ X ]
Comisia economie, buget și finanțe s-a convocat în ședință la sediul Consiliului Concurenței
8 Iunie

Comisia economie, buget și finanțe a desfășurat o ședință la sediul Consiliului Concurenței pentru a audia raportul de activitate a acestei instituții în anul 2021 și raportul privind ajutoarele de stat acordate în anul 2020.  Este o premieră când ședința comisiei se desfășoară la o instituție responsabilă față de Parlament, informează CURENTUL.

”Există multe întrebări care trebuiau puse Consiliului Concurenței mult mai înainte, totuși este o bună oportunitate ca, acum, consiliul să-și arate eficienta, profesionalismul și viziunea”, a remarcat Dumitru Alaiba, președintele Comisiei parlamentare.

Alexei Gherțescu, președintele Consiliului Concurenței, a salutat inițiativa desfășurării ședinței la sediul instituției, fapt care oferă parlamentarilor posibilitatea de a urmări activitatea ei din prima sursă, inclusiv condițiile de lucru a angajaților.

Pe parcursul anului 2021 instituția a finalizat 19 cazuri privind presupusele semne de încălcare a legislației concurențiale, dintre care 10 cu constatarea încălcării. Au fost examinate piețele produselor social-importante, procesării produselor agroalimentare, comercializării și procesării culturilor cerealiere și oleaginoase, importului, procesării și comercializării cărnii și a produselor din carne, dispozitivelor medicale, publicității, produselor petroliere, produselor de uz fitosanitar, energeticii, construcțiilor, transportului feroviar de mărfuri și altele.

Ponderea hotărârilor irevocabile pronunţate de instanţele de judecată în favoarea Consiliului Concurenței a fost de 100 %, au fost adoptate decizii de aplicare a sancțiunilor sub formă de amenzi în sumă de cca 131 milioane de lei.

În acest context, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a atras atenția asupra faptului că este importantă finalitatea tuturor investigațiilor Consiliului Concurenței, până la sancționarea companiilor pentru abuz și încălcarea legislației concurențiale. ”Dacă nu vom avea finalitate nu vom reuși să schimbăm comportamentul acestor  companii”, a spus Radu Marian.

În raportul privind ajutoarele de stat acordate în anul 2020 se arată că valoarea ajutorului de stat a constituit 1 354 059 mii lei sau 0,66% din PIB. Cea mai mare pondere a măsurilor de sprijin a fost de natura cheltuielilor bugetare, reprezentând circa 51%.

În anul 2022, marcat de tendințe inflaționiste, în special de creșterea prețurilor la produsele energetice și la produsele alimentare, Consiliul Concurenței monitorizează cu atenție specială și cu intervenție mai activă unele piețe în vederea identificării eventualelor disfuncționalități ale mediului concurențial, care ar afecta prețurile.

”Vă mulțumim pentru muncă, pe care o desfășurați în condiții complicate și de constrângere. Vom identifica în continuare soluții de susținere a instituțiilor care demonstrează dorință de a acționa eficient”, a conchis președintele comisiei, deputatul Dumitru Alaiba.

Membrii comisiei vor lua act de rapoartele prezentate, urmând să fie adoptate decizii, inclusiv, cu privire la prezentarea acestora în plenul Legislativului.

Consiliul Concurenței este o autoritate publică autonomă, responsabilă faţă de Parlament, care asigură aplicarea şi respectarea legislaţiei din domeniul concurenţei, ajutorului de stat şi publicităţii. În 2021 instituția a avut 79 de angajati. Alexei Gherțescu a fost numit în funcția de membru și președinte al Consiliului Concurenței pe 17 februarie 2022. Fostul președinte al Plenului Consiliului Concurenței, Marcel Răducan, a fost demis din funcție din data de 11 august 2021, în baza cererii de demisie.

Inapoi la arhiva noutaților