[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comisia de la Veneția a publicat opinia integrală. Ce menționează în privința modificării sistemului de vot în Moldova
19 Iunie

Comisia de la Veneția a publicat astăzi avizul integral în privința inițiativei de a modifica sistemul electoral proporțional din Republica Moldova în sistemul electoral mixt, informează CURENTUL.

Potrivit documentului oficial, Comisia de la Veneția menționează că opinia și recomandările comunicat în anul 2014, când a fost înaintat un proiect de lege similar, sunt valabile și acum.

Comisia susține că, în situația actuală din Republica Moldova, reforma electorală ar putea avea impact negativ la nivel local, avânt în vedere candidații independenți care au anumite legături cu oameni de faceri care urmăresc propriile interese.

Totodată, se stipulează faptul că mai mare eficiență ar fi înregistrată dacă lacunele din legislația electorală actuală ar fi revizuite și înlăturate, decât – adoptarea unei noi legi.

Comisia mai afirmă că este necesară revizuirea legislației ce ține de partidele politice și finanțarea campaniei electorale.

În opinia Comisiei, reprezentarea minorităților în Parlament, prin intermediul sistemului mixt, este o provocare și este necesară o metodologie clară pentru crearea circumscripțiilor. Totodată, propunerile privind reprezentarea Transnistriei și Diasporei nu sunt convingătoare și nici implementabile.

De asemenea, Comisia reiterează că, proiectul de lege trebuie adoptat doar după dezbateri cu implicarea tuturor părților vizite și în urma obținerii unui consens larg în societate, dar și spune că schimbarea sistemului de vot este dreptul fiecărui stat suveran.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților