[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comercializau droguri online prin toată țara. 8 membri ai unui grup criminal – reținuți de oamenii legii
20 Noiembrie

Procuratura municipiului Chișinău, de comun cu poliţia, au documentat activitatea criminală a opt membri ai unui grup infracţional, care au pus în aplicare o schemă ilegală de comercializare a drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova, prin intermediul aplicațiilor electronice de comunicare, transmite CURENTUL.

Activitatea infracţională a grupului a fost documentată timp de aproximativ 3 luni, operaţiunea fiind realizată de procurori, de comun cu ofițerii Direcției Antidrog și ofițerii de urmărire penală din cadrul Direcție de Poliție mun. Chișinău, cu suportul Centrului de Analiză a Informațiilor al Inspectoratul Național de Investigații.

Potrivit probelor, aceștia camuflau drogurile în spații cu acces public, iar prin intermediul unei aplicații speciale de comunicare, își reclamau ofertele. Ulterior, cumpărătorul achita pentru cantitatea de drog solicitată, prin intermediul terminalelor electronice de plată, iar după confirmarea plății primea locația cu drogul ascuns.

Urmărind scopul comercializării drogurilor, fără a se vedea cu potențialul cumpărător, bănuiţii au creat două magazine „on-line”, unde plasau informații despre tipurile de droguri, metodele de achitare și modul de primire a drogurilor.

Astfel, potențialii cumpărători, primeau rechizitele unui cont electronic de plată unde urmau a fi depuşi banii pentru procurarea drogurilor. Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul expedia administratorului aplicației de comunicare electronică „Telegram”, poza bonului fiscal. În continuare, cumpărătorul primea de la organizator un „link”, la accesarea căruia se identifica locul unde erau ascunse drogurile, astfel încât vânzătorul și cumpărătorii de droguri nu se vedeau, iar mesajele acestora erau șterse.

Ca urmare a investigațiilor, grupul de urmărire penală a stabilit că, în perioada anului 2018, aceștia au comercializat droguri estimate la peste 1,3 milioane de lei, utilizând mai multe conturi bancare precum și portmonee electronice de plată.

În rezultatul perchezițiilor efectuate la domiciliu acestora, procurori şi polițiștii au depistat și ridicat mai multe tipuri de droguri, carduri bancare pe numele diferitor persoane, mijloace bănești, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, cântare electronice, trei arme pneumatice deținute ilegal, precum și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor.

De asemenea, au fost identificate peste 20 de adrese, locații cu droguri ascunse, iar ca urmare a cercetării la fața locului au fost depistate și ridicate mai multe doze de droguri.

Indivizii au fost reținuți şi puși sub învinuire, iar la demersul procurorilor, plasaţi în arest preventiv pentru 30 de zile. Aceştia au între 20 și 25 ani, şi sunt locuitori al municipiului Chișinău și ai raionului Căușeni.

Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă de la 7 până la15 ani închisoare.
Acțiunile de reținere s-au desfășurat cu sprijinul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților