[ X ]
[ X ]
[ X ]
(COMENTARIU) Legea fondurilor AOAM pentru 2021 – un buget echilibrat, un buget pentru oameni
22 Decembrie

Anul 2020 este unul din cei mai dificili ani nu doar pentru Republica Moldova, dar pentru întreaga lume. Pandemia de coronavirus a forțat toate statele să-și schimbe total planurile, să gestioneze situații de criză nemaiîntâlnite până acum. Cu atât mai grea a fost misiunea structurilor de stat, care, indiferent de situație, trebuie să asigure cetățenii cu salarii, pensii, servicii medicale. În R. Moldova, la general, Guvernul a reușit să facă față consecințelor, iar, nemijlocit în domeniul asigurărilor medicale, managementul a fost unul eficient, astfel că, în anul 2020, toate achitările au fost efectuate la timp, iar veniturile au fost mai mari chiar decât în anul 2019.

Ce va fi în 2021?

Recent, Parlamentul a aprobat în lectură finală Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2021. Documentul prevede venituri de peste 11 miliarde 144 milioane de lei şi cheltuieli de peste 11 miliarde 344 milioane de lei, cu un deficit de 200 de milioane de lei, care urmează a fi acoperit din contul soldului de mijloace băneşti de la finele anului curent.

În comparaţie cu suma aprobată pentru 2020, este prognozată majorarea veniturilor cu aproape 2 miliarde 761 milioane de lei sau cu cca 33% şi a cheltuielilor cu aproape 2 miliarde 961 de milioane sau cu 35,3%.

Conform proiectului, prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă, precum şi cea în formă procentuală din salariu şi din alte recompense vor rămâne neschimbate. Astfel, prima în sumă fixă va constitui 4 056 de lei, iar la achitarea acesteia în primele trei luni ale anului vor fi aplicate reducerile de 50%, 60% şi 75%. Prima în formă procentuală din salariu va fi păstrată la nivel de 9%.

Unde se duc banii?

Cea mai mare parte a fondurilor AOAM, peste 11 miliarde 181 de milioane de lei, urmează a fi direcționată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente. Această cifră este cu peste 2 miliarde 955 de milioane sau cu cca 36% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2020. Creşterea respectivă urmează să acopere cheltuielile necesare realizării Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Majorări de salarii

De asemenea, proiectul Legii fondurilor AOAM pentru 2021 prevede acoperirea cheltuielilor aferente majorării cu 30% de la 1 ianuarie 2021 a salariului de funcţie al personalului angajat în instituţiile medico-sanitare publice. Totodată, este prevăzută acoperirea cheltuielilor destinate sporului pentru motivarea personalului antrenat în acordarea asistenţei medicale persoanelor cu COVID-19.

Cea mai mare creştere, cu peste 1 miliard 655 de milioane de lei sau cu 39,5% faţă de suma aprobată pentru anul curent, este planificată la nivelul asistenţei medicale spitaliceşti. Suma totală planificată pentru acest tip de asistenţă medicală va depăşi 5 miliarde 847 de milioane de lei. Acest fapt va permite acoperirea financiară a serviciilor spitaliceşti acordate pacienţilor cu COVID-19, a serviciilor acordate de unităţile de primiri urgenţe, a cazurilor de chirurgie de zi, precum şi a serviciilor din cadrul programelor speciale.

Mai mulți bani pentru asistența medicală primară

Pentru asistenţa medicală primară este planificată o creştere cu peste 667 de milioane de lei sau cu 29,6% faţă de bugetul aprobat pe 2020. Majorarea respectivă va asigura, printre altele, acoperirea unui număr mai mare de medicamente compensate, inclusiv preparate pentru pacienţii cu diabet, compensarea unor tipuri de dispozitive medicale (glucometre, pungi colectoare pentru stome), precum şi extinderea listei medicamentelor compensate. Cheltuielile destinate medicamentelor compensate au fost prevăzute în sumă de aproape 678 de milioane 620 mii de lei sau cu 23,7 milioane mai mult faţă de suma aprobată pentru anul curent.

La nivelul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu sunt prevăzute mijloace financiare în creştere cu peste 212 milioane de lei sau cu 27,3%. Din aceşti bani urmează a fi finanţate medicamente şi consumabile achitate suplimentar, servicii de intervenţie timpurie copiilor de la naştere până la 3 ani cu nevoi speciale/tulburări de dezvoltare şi risc sporit, tratamentul de reabilitare a copiilor cu dizabilităţi neuro-locomotorii, servicii de reabilitare oftalmologică a persoanelor cu vedere slabă.

Buget mai mare și pentru asistența medicală urgentă

Mijloacele financiare pentru asistenţa medicală urgentă prespitalicească sunt prevăzute în sumă de peste 1 miliard 74 milioane de lei, cu circa 368 de milioane sau 52,1% mai mult faţă de suma aprobată pe anul 2020.

Îngrijirile medicale la domiciliu urmează a fi finanţate cu mai mult de 98 de milioane de lei, în creştere cu peste 30 de milioane sau cu 44,8% faţă de volumul aprobat pe anul curent. În cadrul acestui subprogram vor fi finanţate şi serviciile prestate de centrele comunitare de sănătate mintală şi de sănătate prietenoase tinerilor.

Suma pentru serviciile de înaltă performanţă va creşte cu aproape 22 milioane de lei sau cu 9,8% faţă de cea aprobată pe 2020.

Pentru anul viitor, în fondul măsurilor de profilaxie au fost planificate 45 de milioane de lei, iar în cel de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale – 15 milioane.

Un buget pentru oameni

Cu siguranță, fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală (FAOAM) pentru anul 2021 inspiră optimism și avem speranța că toți cei care dețin asigurare medicală, vor beneficia de serviciile medicale necesare. Mai mult, putem afirma că bugetul este unul echilibrat, la care s-a muncit mult și care are scopul de a oferi oamenilor servicii diverse, de calitate înaltă. Este de apreciat faptul că într-un an de criză cum este 2020 și, cel mai probabil, cum va și 2021, managementul CNAM și cel al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au reușit nu doar să facă față situației, dar și să elaboreze un buget ajustat la noile realități. Pandemia va trece, dar buna gestionare a situațiilor de criză este ceea ce va marca activitatea managerilor de instituții de stat.

coment.md

Inapoi la arhiva noutaților