[ X ]
[ X ]
[ X ]
(COMENTARIU) Inițiativa PDM privind judecătorii – populism sau pragmatism?
15 Octombrie

Abia anunţată marţi de liderul PDM, Vlad Plahotniuc, iniţiativa de a trece la sistemul de alegere directă a judecătorilor de către cetăţeni deja a devenit subiect de discuţii în Parlament. Joi, s-a adoptat o hotărâre ce obligă Comisia juridică a Legislativului să pregătească, în termen de 30 de zile, proiectul de modificare a Constituţiei în acest sens. Graba cu care s-a purces la implementarea acestei iniţiative i-a determinat pe unii deputaţi de opoziţie să o califice drept populism şi să facă o legătură directă cu apropiatele alegeri parlamentare. În acelaşi timp, deputaţii PD au stat fermi pe poziţii, menţionând că e vorba de o necesitate ce reiese din situaţia reală ce s-a creat. Iar adevărul se pare că e undeva la mijloc. 

Din start, trebuie de menţionat că, cu siguranţă, această iniţiativă are legătură cu apropiatele alegeri parlamentare. Dar întrebarea este: e vorba doar de populism sau mai există şi alte aspecte mai puţin vizibile? Cel mai probabil, atunci când a venit cu această iniţiativă, liderul PDM a făcut uz şi de instrumentele sociologice. Or, orice sondaj de opinie arată că justiţia e la cote de încredere incredibil de mici. Pentru marea majoritate a cetăţenilor, justiţia a devenit sinonim cu corupţia şi nu credem că vom greşi dacă vom afirma că fiecare al doilea sau al treilea dintre acei ce au avut de a face cu justiţia din RM au simţit acest lucru pe pielea proprie. Mai mult ca atât, guvernarea, urmărind interesele sale politice, printr-o serie de dosare de răsunet instrumentate în ultimii ani, a aprofundat şi mai mult percepţia că justiţia e veriga slabă a democraţiei moldoveneşti. În mare parte, din cauza problemelor generate de justiţie Moldova a pierdut finanţarea din partea UE. De asemenea, justiţia figurează practic în fiecare raport al instituţiilor internaţionale care urmăresc situaţia din Moldova şi niciodată nu e în context pozitiv.

Cu alte cuvinte, democraţii, la fel cum au identificat aşteptările cetăţenilor la capitolul infrastructură (drumuri bune pentru Moldova) sau nemulţumirea faţă de sistemul de ocrotire a sănătăţii (şi au venit cu un şir de campanii pentru a schimba percepţia publicului larg), acum au decis să aplice aceeaşi formulă şi în raport cu justiţia. Mesajul camuflat pe care puterea vrea acum să-l transmită societăţii, dar şi partenerilor externi este că e decisă să elimine toate suspiciunile precum că ar controla sistemul judiciar. Mai mult ca atât, mesajul guvernării vine parcă să spună că puterea e gata să dea justiţia pe mâna poporului, care, la rândul său, să o poată pune inclusiv să sancţioneze guvernarea, dacă va exista o asemenea necesitate.

Numai că sunt câteva lucruri pe care PD nu vrea să le spună deschis. În primul rând, că această iniţiativă nu are cum să ajungă lege până la alegeri. Conform legislaţiei în vigoare, chiar dacă proiectul de modificare a Constituţiei va fi gata în decurs de o lună, oricum Curtea Constituţională va avea jumătate de an la dispoziţie pentru a-şi da avizul. Dacă acesta va fi pozitiv, Parlamentul nu va putea purcede la examinarea lui alte şase luni. Deci, alegerile vor trece, iar dacă democraţii, ajungând din nou la putere, nu vor mai avea interes să-l promoveze, pur şi simplu îl vor lăsa o perioadă pe rafturile Parlamentului şi avizul CC va deveni nul. Deci, tehnic şi legislativ proiectul nu va mai putea fi adoptat.

În al doilea rând, chiar dacă se va trece la sistemul de alegere a judecătorilor de către popor, aceasta nu va garanta automat şi independenţa lor. Spre exemplu, şi deputaţii sunt aleşi de popor, dar aceasta nici pe departe nu înseamnă că şi după alegeri rămân în slujba cetăţenilor. Problema nu e în modalitatea de alegere, ci în funcţionarea mecanismelor democratice în general, în maturitatea şi responsabilitatea clasei politice şi a societăţii.

Cât despre democraţi, trebuie să recunoaştem că au făcut o mişcare tactică bună. Iar în lumina celor afirmate la capitolul mesaje ascunse transmise societăţii şi partenerilor externi, putem deduce că această mişcare e un amestec între populism şi pragmatism. Să vedem care vor fi urmările.

www.coment.md

Inapoi la arhiva noutaților