[ X ]
[ X ]
[ X ]
Comandantul Comitetului Militar al UE, general Robert Brieger, în vizită la Ministerul Apărării
11 Septembrie

Comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Eduard Ohladciuc și comandantul Comitetului Militar al Uniunii Europene, general Robert Brieger, au susținut, astăzi, declarații de presă în contextul vizitei oficialului european în Republica Moldova.

Cei doi generali s-au referit la cooperarea bilaterală, programele de asistență ale UE pentru Armata Națională, precum și perspectivele intensificării acesteia.

Astfel, generalul de brigadă Ohladciuc a declarat că parcursul european al Republicii Moldova implică pași concreți în dezvoltarea mai multor sectoare prioritare, printre care și modernizarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova, iar ajutorul acordat Armatei Naționale contribuie la realizarea acestui obiectiv. ” Ne dorim o armată modernă, ajustată la standarde internaționale, capabilă să apere integritatea teritorială și independența Republicii Moldova, și să contribuie la eforturile internaționale privind menținerea stabilității și păcii internaționale. Iar Uniunea Europeană, alături de alți parteneri externi, a fost și este un susținător ferm al acestui deziderat. Pe această cale, aș vrea să mulțumesc țărilor membre ale UE pentru susținerea oferită statului nostru și în special pentru reformarea sectorului apărării naționale”, a subliniat în discursul său comandantul Armatei Naționale.

Totodată, Eduard Ohladciuc s-a referit la lotul de echipament achiziționat în cadrul Instrumentului European pentru Pace, lansat pentru țara noastră în anul 2021. În baza acestei platforme, Consiliul Europei a aprobat un sprijin pentru Armata Națională în sumă totală de 87 milioane de euro. ” Ne bucură faptul că negocierile recente cu Uniunea Europeană în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF) pentru anul 2024 sunt la fel de optimiste pentru țara noastră. Deciziile respective, precum și voința politică, reprezintă o dovadă elocventă că Uniunea Europeană sprijină eforturile noastre de dezvoltare a capacităților de apărare, sporire a rezilienței naționale față de noile provocări de securitate și combatere a amenințărilor hibride”, a menționat generalul de brigadă Ohladciuc.

La fel, comandantul Armatei Naționale a specificat că bunurile oferite de UE deja sunt folosite de către  militarii moldoveni la îndeplinirea misiunilor stabilite, iar până la finele anului curent, instituția de apărare  urmează să recepționeze și alte bunuri necesare instruirii trupelor. Totodată, oficialul a accentuat că asistența respectivă va crește gradul de siguranță a efectivului în timpul misiunilor, precum și nivelul de interoperabilitate al militarilor noștri cu colegii din alte armate în cadrul exercițiilor și operațiilor internaționale de menținere a păcii.

La rândul său, general Robert Brieger a declarat:  ”Din punctul meu de vedere, întâlnirea de astăzi este doar un element al procesului de intensificare, pas cu pas, în continuare a cooperării noastre pe baza necesităților şi lecțiilor învățate”. Totodată,oficialul a adăugat că odată cu aprobarea asistenței de 87 milioane euro,  Republica Moldova a devenit unul din principalii beneficiari ai EPF, iar UE va continua să sprijine țara noastră la acest capitol.

Tot astăzi, secretarul de stat Valeriu Mija, a avut o întrevedere cu delegația condusă de general Robert Brieger, în cadrul căreia au fost abordate  subiecte cu privire la cooperarea bilaterală, asistența acordată Armatei Naționale de către statele UE, precum și situația de securitate regională.

Inapoi la arhiva noutaților