[ X ]
[ X ]
[ X ]
Colecţionarul care a dus Moldova în Guinness Book – nevoit să-şi apere onoarea şi demnitatea
13 Iunie

Petru Costin, cel mai cunoscut colecţionar din Republica Moldova, a înaintat o cerere prealabilă canalului de telegram „Observatorul”, „după ce pe acest canal a apărut o informaţie falsă”, ce-i lezează onoarea şi demnitatea.

Potrivit spuselor sale, pe data de 12 iunie 2024 acest canal a publicat „un material fals intitulat „Trădătorii”, prin care, „în mod conștient şi tendențios a dus în eroare publicul, prin manipularea opiniei lui”.

„Or, lansând relatările false cu privire la persoana lui Costin Petru, canalul respectiv urma să aducă publicului dovezi credibile, fapt ce nu s-a produs, astfel autorul informațiilor răspândite, limitându-se la comunicarea unor date vădit false şi judecăți de valoare fără substrat factologic suficient, a avut drept scop inducerea publicului în eroare în privința faptelor şi, respectiv, prin manipulare, a-l convinge că aceste comentarii (relatări de fapte) sunt adevărate în varianta expusă de către canalul de telegram”, a declarat colecţionarul.

Petru Costin a solicitat dezminţirea imediată a „informaţiilor false și defăimătoare publicate împotriva sa”, dar şi de a şterge informația vădit falsă despre el din  materialul menţionat.

Colecţionarul a precizat că a întemeiat pretenţiile sale „în baza dispozițiilor art. 2, 3, alin. (3), 7, 17, 26 alin. (1) din Legea cu privire la libertatea de exprimare nr. 64 din 23 aprilie 2010, art. 28, 32 din Constituția Republicii Moldova, art. 9, 43 Cod civil, art. 12 din Declarația universală a drepturilor omului, art. 17 din Pactul internațional privind drepturile civile și politice, art. 8, 10 din CEDO”.

Notă: Petru Costin este unicul colecţionar care a reuşit să ducă Moldova de două ori în Guinness Book – ultima data pe 27 august 2021, când RM a marcat 30 de ani de independenţă. Certificatul Guinness Book i-a fost înmânat în prezenţa conducerii RM, a cetăţenilor şi a invitaţilor de peste hotare, care sosiseră în RM cu ocazia Zilei Independenţei. El a creat trei muzee, a organizat până acum peste 350 de expoziţii non-profit şi a reconstituit toate drapelele istorice ale Moldovei. În contextul aniversării a 20-ea, a 25-ea şi a 30-ea a independenţei Republicii Moldova, a organizat numeroase expoziţii în incinta ambasadelor RM peste hotare. Totodată, paradele militare din Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu ocazia aniversării a 20-ea, a 25-ea şi a 30-ea a independenţei Republicii Moldova, au început cu purtarea de către Garda de Onoare a drapelelor istorice ale Moldovei, reconstituite de către Petru Costin. De asemenea, Petru Costin este fondatorul unei galerii unice la Ialoveni, care găzduieşte peste 25 de colecţii tematice. Este una dintre cele mai apreciate personalităţi din ţară, dar şi de peste hotare, colecţiile sale atrăgând admiratori din întreaga lume.

costin1 costin2

Inapoi la arhiva noutaților