[ X ]
Colaborare moldo-română la frontieră pentru degajarea traficului, evitarea formării cozilor și asigurarea unui control operativ
22 Noiembrie

Aplicarea celor mai eficiente soluții în cazul sporirii fluxului de călători, în punctele de trecere situate la frontiera moldo-română, în decursul perioadei sărbătorilor de iarnă a fost mesajul unanim susținut în cadrul unei întrevederi dintre managerii Direcției Generale Control al Frontierei și reprezentanții Poliției de Frontieră din România, informează CURENTUL.

Se cunoaște că, în perioada sărbătorilor de iarnă numărul călătorilor crește considerabil, în special pe sensul de intrare în țară. Acest lucru este condiționat de preferințele cetățenilor moldoveni de a sărbători acasă, lângă cei dragi. În acest sens, au fost discutate măsurile ce urmează să fie întreprinse de ambele părți pentru fluidizarea traficului transfrontalier și acțiunile concrete ce urmează a fi înfăptuite întru nepermiterea formării blocajelor la traversarea frontierei.

Astfel, s-a precizat că activitatea se va desfășura în regim sporit prin suplinirea numărului de angajați, aplicarea tehnicii portative de citire a actelor de călătorie și efectuarea procedurilor de control pe toate arterele disponibile, inclusiv aplicarea reversului.

Totodată, pentru degajarea traficului transfrontalier, evitarea formării cozilor și asigurarea unui control operativ, părțile au convenit la:

– Monitorizarea permanentă a situației fluxului de pasageri și mijloace de transport, în scopul acumulării datelor cu privire la timpii de așteptare, orele și zilele cele mai aglomerate;
– Suplinirea, la necesitate, a numărului de polițiști de frontieră, prin utilizarea la maxim a forțelor și mijloacelor disponibile;
– Folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere (disponibilitatea tuturor pistelor de control);
– Facilitarea categoriilor de călători prioritare, familiile cu copii minori, persoanelor cu dezabilități etc., deschiderea pentru aceste categorie de călători a pistei destinate Corpului Diplomatic;
– Redirecționarea cazurilor, ce necesită documentare și verificări suplimentare, către personalul, altul decât cel aflat nemijlocit la pista de control, pentru a asigura continuitatea fluxului de călători și mijloace de transport.

De asemenea, autoritățile de frontieră au convenit, asupra necesității continuării acțiunilor comune, intensificarea relațiilor de bună colaborare și schimb de informații precum sincronizarea acțiunilor pe dimensiunile specifice de activitate.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților