[ X ]
Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a transmis Parlamentului o opinie privind îmbunătățirea procedurilor de vot pentru Diaspora
21 Septembrie

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte a transmis Parlamentului o opinie pe marginea unui proiect de lege care propune îmbunătățirea procedurilor de vot, a exercitării dreptului de a alege și a fi ales pentru cetățenii din diasporă, transmite CURENTUL.

Astăzi, Coaliția a venit cu propuneri pe marginea proiectului de lege nr. 217 din 26.06.2018 (drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă) – inițiativă prin care se dorește legiferarea unor practici anterior aplicate în alegerile din Moldova și transpunerea recomandărilor Comisiei de la Veneția din 2017 pentru a asigura un proces electoral incluziv pentru cetățenii din diasporă.

Astfel, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte recomandă Parlamentului:

Susținerea propunerii de extindere a numărului de acte de identitate cu care alegătorii din diasporă pot vota;

Legiferarea practicii existente și utilizate de Comisia Electorală Centrală prin care se permite votarea inclusiv cu acte de identitate expirate;

Susținerea propunerii de a permite alegătorilor din afara țării să susțină financiar cu maximum 5 salarii medii lunare pe economie activitatea partidelor politice/ a concurenților electorali, inclusiv a campaniilor electorale pentru candidații din diasporă.

Propunerile formulate în această opinie au un caracter tehnic și pot fi transpuse fără a implica cheltuieli financiare adiționale – iar în final aceste îmbunătățiri ar asigura un proces electoral incluziv și corect în fața tuturor categoriilor de alegători.

Coaliția își exprimă îngrijorarea pe marginea faptului că Guvernul a formulat și urmează să aprobe la ședința din 24 septembrie 2018 un aviz critic la proiectul de lege nr.217, invocând inclusiv motive financiare. Considerăm că poziția Guvernului trebuie să reiasă din misiunea sa de a asigura o incluziune cât mai activă și largă în alegeri a cetățenilor cu drept de vot, în special a categoriilor sub-reprezentate, inclusiv a celor aflați în ziua votării peste hotare.

Coaliția are deplina convingere că, cel puțin, propunerile de natură tehnică formulate mai sus, ce nu necesită alocări financiare, pot fi acceptate de Guvern și votate de Parlament.

Mai jos vedeți textul complet:

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților