Salariile personalului medical angajat în instituţiile medico-sanitare publice din sistemul de asigurare medicală obligatorie vor fi majorate cu 30% începând cu 1 ianuarie 2021. În acest scop, Executivul a aprobat în şedinţa de marţi hotărârea de Guvern cu privire la modificarea Regulamentului privind salarizarea angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM).
Decizia sus-menţionată vizează aproape 43 de mii de lucrători din sistemul de ocrotire a sănătăţii.
Conform documentului, salariul de funcţie al medicilor de familie cu o vechime în muncă de până la 10 ani se va ridica la 11460 de lei, iar cel al medicilor din asistenţa medicală urgentă prespitalicească cu un stagiu similar va spori până la 9150 lei.
Proiectul mai prevede creşteri cu 30% ale lefurilor şoferilor de ambulanţe implicaţi nemijlocit în prestarea serviciilor medicale din instituţiile încadrate în sistemul AOAM.
Totodată, a fost aprobată şi majorarea cu 3% a salariilor de funcţie pentru personalul administrativ-gospodăresc.
O altă prevedere a proiectului ţine de acordarea suplimentului pentru munca de noapte cadrelor medicale care activează în subdiviziunile pentru prematuri.
Mijloacele financiare necesare pentru majorarea salariilor de funcţii au fost estimate la cca 1 miliard 120 de milioane de lei. Aceste cheltuieli vor fi acoperite inclusiv din contul transferurilor de la bugetul de stat către fondurile de asigurare medicală obligatorie şi au fost prevăzute Legea fondurilor AOAM pe anul 2021.
De asemenea, în legea respectivă este prevăzută şi acoperirea cheltuielilor privind suplimentul de 100% la salariul de funcţie al personalului antrenat în lupta cu noul coronavirus.
Amintim că, în a doua jumătate a anului curent, Guvernul a aprobat o hotărâre privind majorarea graduală a salariului personalului medical. Prima etapă a avut loc la 1 septembrie 2020, când a crescut cu 30 la sută salariul de funcţie al personalului din instituţiile medicale publice, al şoferilor de ambulanţe din serviciul de asistenţă medicală urgentă prespitalicească şi de autosanitare din serviciul AVIASAN, precum şi al bioinginerilor. Cea de-a doua etapă prevede creşterea cu 30% de la 1 ianuarie 2021 a lefurilor cadrelor medicale.