[ X ]
CNAM: Asigurarea medicală obligatorie acoperă servicii de prevenire, diagnostic şi tratament al tuberculozei
24 Martie

Întreaga lume marchează pe 24 martie Ziua mondială de combatere a tuberculozei, care în acest an are genericul „Timpul expiră”. Scopul acestui eveniment este de a sensibiliza publicul larg cu privire la consecințele devastatoare ale tuberculozei asupra sănătății, vieții sociale și economice și a intensifica eforturile comune pentru a pune capăt epidemiei de TBC la nivel mondial, transmite CURENTUL.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat în ultimii douăzeci de ani aproximativ 63 de milioane de vieți.

Progresul de combatere a TBC a fost influențat însă de pandemia de COVID-19. În toate țările, inclusiv în Republica Moldova, asigurarea unui acces echitabil la serviciile de prevenire și îngrijire a devenit dificilă din cauza pandemiei.

Fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) acoperă în țara noastră serviciile de prevenire, diagnostic şi tratament al tuberculozei atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru cele neasigurate.

Printre serviciile finanțate de CNAM la nivelul asistenţei medicale primare în scopul prevenirii TBC se numără: luarea în evidenţă a bolnavului confirmat de medicul specialist de profil şi a persoanelor din focarele TBC, supravegherea şi aplicarea strict observată a tratamentului în condiţii de ambulatoriu. Din cauza pandemiei de COVID-19, doar în primul trimestru al anului trecut au fost realizate acțiuni de prevenire a TBC. Astfel, pentru îndeplinirea indicatorilor de performanţă, în primele trei luni ale anului 2020 au fost alocate pestetrei milioane de lei.

De asemenea, din fondul de profilaxie au fost alocate peste 188 mii de leipentru proiectul de screening la nivel naţional prin radiografia pulmonară, realizat anul trecut în perioada ianuarie-martie. Totodată, în scopul depistării precoce a tuberculozei în contextul urgenței de sănătate publică, din același fond a fost finanțat proiectul „Depistarea tuberculozei în rândul populației-cheie afectate în raionul Florești”, în valoare de 83 de mii de lei.

În cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu, din fondurile AOAM sunt acoperite consultaţia medicilor specialişti ftiziopneumologi cu prescrierea în scop de diagnostic a investigaţiilor de laborator şi instrumentale, tratamentului, luarea în evidenţa medicală şi supravegherea în dinamică la ftiziopneumolog, inclusiv recomandări privind supravegherea medicală în dinamică de către medicul de familie.

De asemenea, sunt finanţate cheltuielile pentru alimentaţie şi transport public de la/la domiciliu pentru tratamentul în condiţii de ambulatoriu al bolnavilor cu tuberculoză. În 2020, CNAM a alocat în acest sens peste 13 milioane de lei. Asigurarea medicală obligatorie acoperă şi serviciile de testare și diagnostic oferite de laboratoarele de referinţă din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie „Ch. Draganiuc” şi Spitalului Clinic Bălţi.

Pentru asistenţa medicală spitalicească destinată tratamentului bolnavilor de TBC, acordată de Institutul de Ftiziopneumologie „Ch. Draganiuc”, Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie şi Spitalul Clinic Bălţi, din fondurile AOAM au fost alocate anul trecutaproape 72 de milioane de lei.

Tuberculoza este o boală infecțioasă ce poate fi prevenită și tratată. În Republica Moldova, persoanele cu această maladie beneficiază gratuit de servicii de diagnostic şi tratament.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților