[ X ]
[ X ]
[ X ]
CNAM a făcut totalurile activității pentru 2020: Cele cinci agenții au raportat creșteri
6 Aprilie

Agenţiile teritoriale ale Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) au prezentat, în cadrul unor întruniri desfășurate online în perioada 29 martie – 2 aprilie, bilanțul activităţii pentru anul 2020, transmite CURENTUL.

La aceste ședințe au participat conducerea CNAM, directorii agențiilor teritoriale și reprezentanți ai unor subdiviziuni din cadrul aparatului central al companiei.

În condițiile pandemiei de COVID-19, mulți cetățeni au achitat prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă prin intermediul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, iar drept urmare s-a micșorat ponderea primelor încasate în mod direct de agențiile teritoriale.

Toate cele cinci agenții teritoriale ale CNAM au raportat creșterea sumelor contractate cu prestatorii de servicii medicale din aria de deservire, precum și a valorii serviciilor medicale prestate. Astfel, sumele contractuale au crescut cu peste 23% în teritoriul deservit de AT Centru, cu peste 19% – în cel deservit de AT Nord, cu 15% – în raioanele arondate AT Vest și AT Est și cu cca 10% în cele din raza de activitate a AT Sud.

În urma monitorizării activităţii prestatorilor de asistenţă medicală din teritoriile arondate, la nivelul asistenţei medicale primare și specializate de ambulatoriu s-a constatat o scădere a numărului de vizite la medicul de familie și la medicii specialiști, cauzată de pandemia de COVID-19. În majoritatea teritoriilor, rata adresărilor la medicul de familie a scăzut în medie cu peste 50 de mii de vizite față de 2019. Doar în raioanele deservite de AT Sud s-a înregistrat o creștere cu circa 1500 de vizite la medicul de familie. Totodată, directorii agențiilor teritoriale au raportat o scădere în medie cu 30% a numărului de vizite la medicii specialiști.

De asemenea, a fost făcută o prezentare a acțiunilor de informare a lucrătorilor medicali şi a cetățenilor despre drepturile persoanelor asigurate, în special dreptul la medicamente compensate. În urma monitorizării modului de prescriere a acestora de către medici, toate agențiile teritoriale au înregistrat în teritorul arondat o creștere față de 2019 a volumului de mijloace financiare alocate pentru medicamentele compensate. Cea mai mare creștere, cu aproape 11 milioane de lei, a sumei valorificate pentru medicamente compensate a fost înregistrată în teritoriile arondate AT Centru. În acest context, directorul general al CNAM, Valentina Buliga, a îndemnat directorii agențiilor teritoriale să intensifice acțiunile de informare a beneficiarilor, dar și a medicilor privind prescrierea preparatelor compensate îndeosebi în perioada pandemică, când persoanele diagnosticate cu noul tip de coronavirus au acces gratuit la medicamente compensate, iar în fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală sunt suficiente mijloace destinate acestor preparate.

Totodată, directorii agențiilor teritoriale au menționat în cadrul ședințelor de raportare creșterea substanțială în 2020 a lefurilor lucrătorilor medicali în urma majorărilor salariale aprobate de Guvern, precum și a suplimentelor acordate din fondurile AOAM celor antrenați în lupta cu noul coronavirus. În același timp, a fost abordat subiectul insuficienței de cadre medicale în instituțiile contractate.

Un alt aspect pus în discuție de directorii agențiilor teritoriale ține de activitățile finanțate din fondul de profilaxie, realizate în primele luni ale anului trecut în diferite raioane ale țării. Este vorba despre screening-ul stomatologic la copii, screening-ul glandei mamare și cel pulmonar, careau fost stopate din cauza pandemiei de noul coronavirus.

De asemenea, toate agențiile teritoriale au accentuat necesitatea fortificării capacităților CNAM privind administrarea resurselor informaționale (Sistemul informaţional automatizat “Asistenţa medicală primară”, Sistemul informaţional de raportare şi evidenţă a serviciilor medicale (SIRSM), listele de așteptare, e-rețeta), precum și asigurarea interoperabilității acestora, inclusiv cu alte sisteme informaționale publice.

Protejarea drepturilor persoanelor asigurate, monitorizarea calităţii serviciilor medicale, perfecționarea legislației în vigoare în domeniul AOAM rămân în continuare printre prioritățile subdiviziunilor teritoriale ale CNAM.

În cadrul întrunirilor, directorii agențiilor teritoriale ale companiei au fost îndemnați să acorde o atenție sporită acțiunilor de îmbunătățire a comunicării, a relațiilor cu beneficiarii și cu prestatorii de servicii medicale și farmaceutice, să vină cu noi propuneri pentru atingerea obiectivelor companiei.

Inapoi la arhiva noutaților