[ X ]
[ X ]
[ X ]
CNAM a aprobat redistribuirea a peste 90 mln. lei pentru achitarea serviciilor medicale
23 Octombrie

Consiliul de administraţie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a aprobat redistribuirea a 90 de milioane 649 mii de lei între subprogramele pentru achitarea serviciilor medicale curente (fondul de bază), transmite CURENTUL.

Aceşti bani vor fi redirecţionaţi de la capitolul medicamente compensate din asistenţa medicală primară spre alte tipuri de asistenţă medicală din cadrul fondului de bază. Decizia respectivă fost luată ca urmare a micşorării preţurilor la medicamente, numărul de reţete compensate prescrise în ianuarie-septembrie 2018 fiind acelaşi ca şi în perioada similară a anului trecut.

Cele circa 90,6 milioane de lei urmează a fi repartizate conform priorităţilor. Astfel, 43,5 de milioane vor fi direcţionate spre asistenţa medicală specializată de ambulatoriu, pentru medicamente şi dispozitive medicale achitate suplimentar, dispozitive medicale de monitorizare a glicemiei, alimentaţie şi transport public de la/la domiciliu pentru tratamentul bolnavilor de tuberculoză în condiţii de ambulatoriu, tratamentul de substituţie pentru utilizatorii de droguri injectabile, pungi colectoare pentru stome bolnavilor oncologici, efectuarea examinărilor stomatologice profilactice la copii în scopul prevenirii afecţiunilor dentare prin utilizarea instalaţiilor stomatologice mobile, tratamentul specific destinat persoanelor afectate de HIV/SIDA.

Alte 41,6 milioane de lei vor fi direcţionate către asistenţa medicală spitalicească, pentru acoperirea cheltuielilor efective, suportate de spitale în cadrul prestării serviciilor medicale.

Pentru serviciile medicale de înaltă performanţă sunt direcţionate cinci milioane de lei în scopul acoperirii cheltuielilor pentru realizarea Programului de iniţiere a tratamentului hepatitelor virale B, C, D şi cirozelor hepatice la copii şi adulţi, efectuarea examinărilor profilactice pentru depistarea stărilor precanceroase la sân prin utilizarea instalaţiilor de mamografie mobile, servicii medicale monitorizate prin sistemul informaţional de raportare şi evidenţă a serviciilor medicale. Alte 500 mii de lei vor fi direcţionate spre îngrijirile medicale la domiciliu.

Conform art. 7 al Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, prin derogare de la anexa nr. 2 la prezenta lege, în cazul necesităţii de a redistribui mijloacele financiare între subprogramele fondului pentru achitarea serviciilor medicale curente (fondul de bază) pe parcursul anului, aceasta se efectuează prin decizia Consiliului de administraţie al CNAM, fără modificarea prezentei legi, în limita a 2% din suma anuală a fondului de bază.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților