[ X ]
CNA organizează instruiri pentru angajații SPIA al MAI privind protecția avertizorilor de integritate
12 Octombrie

Angajaţii Direcţiei educaţie anticorupţie din cadrul CNA vor organiza, astăzi, o şedinţă de instruire pe subiectul protecţiei drepturilor avertizorilor de integritate cu Serviciul protecţie internă şi anticorupţie al MAI (SPIA), transmite CURENTUL.

Şedinţa are drept scop instruirea noilor formatori din rândurile MAI în contextul implementării Legii cu privire la avertizorii de integritate – lege care va fi pusă în aplicare, începând cu 17 noiembrie curent.

Astfel, CNA îşi propune să organizeze, în comun cu SPIA şi Oficiul avocatului poporului, mai multe sesiuni pentru angajaţii Inspectoratului General al Poliţiei, al Situaţiilor de Urgenţă şi de Frontieră, precum şi pentru poliţiştii din cadrul Departamentului Trupelor de Carabinieri, Academiei „Ştefan cel Mare”, Biroului Migraţiune şi Azil şi Serviciului tehnologii informaţionale.

De notat că CNA a beneficiat de instruiri în cadrul unor seminare, organizate de proiectul „Consolidarea capacităţilor CNA şi OAP în asigurarea respectării şi protecţiei drepturilor omului în contextul semnalării faptelor de corupţie”. Bunele practici, obţinute în urma acestor instruiri, vor fi transmise, sub forma unor şedinţe informative, angajaţilor tuturor instituţiilor publice.

Amintim că, potrivit Legii, „avertizarea de integritate” este dezvăluirea unei practici ilegale, ce constituie o ameninţare sau un prejudiciu adus interesului public, făcută cu bună-credință de către un angajat. În temeiul aceleiaşi legi, avertizorul beneficiază de mai multe garanţii de protecţie, între care: asigurarea confidenţialității; transferul său ori a persoanei, care întreprinde acțiuni de răzbunare, într-o altă subdiviziune a entităţii publice sau private în care activează; sancţionarea persoanei care s-a răzbunat în legătură cu avertizarea de integritate; declararea nulităţii sancţiunii disciplinare, care i-a fost aplicată ca urmare a unei răzbunări pentru divulgarea unei informaţii prejudiciabile, dar şi despăgubirea prejudiciilor suportate în urma răzbunării.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților