Centrul Național Anticorupție (CNA) declară speculațiile apărute în unele mijloace mass-media privind documentul noii Strategii Naționale Anticorupție și Integritate al R. Moldova, precum că ar încerca să instituie controlul statului asupra societății civile și mass – media independente, fiind false, transmite CURENTUL.
Directorul – adjunct al CNA, Cristina Țărnă, spune că Proiectul noii strategii a fost pus în discuție încă la sfârșitul anului 2015 și a fost un proces transparent.
Totodată, Țărnă a menționat că CNA a fost deschis față de societate și a purtat mai multe discuții cu societatea civilă privind pilonul VIII din Strategie. „Am discutat cu mai mulți reprezentanți ai ONG-urilor pentru a include unele aspecte în proiect. Am elaborat noua strategie cu maximă transparență. Nu am lezat nici un drept. CNA a confirmat în scris, retragerea pilonului VIII din Strategie și a anunțat acest lucru pe 21 februarie într-o ședință. Speculații în presă, totuși, au mai apărut. O parte din ONG-uri consideră anormală afilierea politică, participarea publică la procesele politice, acceptarea donațiilor din partea partidelor politice, etc.”, a spus ea.
Cristina Țărnă a afirmat că, noua Strategie este elaborată în baza unei strategii internaționale cu eficiență în peste 70 de țări.
„Am încercat să punem la bază o metodologie internațională cunoscută și aprobată. Nu este veridică informația precum că în pilonul VIII sunt puse alte accente decât ceea ce ar fi trebuit să se prevadă. CNA a retras descrierea Pilonului VIII și păstrării mențiunilor despre societatea civilă și mass-media doar prin prisma monitorizării implementării SNIA 2017-2020, parte a controlului public. Strategia de Integritate și Anticorupție nu este a Guvernului sau statului, dar a societății”, a spus Cristina Țărnă.
Cristina Parfeni