[ X ]
[ X ]
[ X ]
CNA a deschis dosar penal pe numele ex-primarului de Orhei, Vitalie Colun
7 Noiembrie

Centrul Național Anticorupție a deschis dosar penal pe numele fostului primar Vitalie Colun, bănuit de depășirea atribuţiilor de serviciu. Despre aceasta scrie www.anticorupție.md în cadrul unei investigații intitulate „Auto-motocros de milioane început la Orhei, dar pentru care nu sunt bani”, transmite CURENTUL.

Autorii investigației, au scos la iveală că, autoritățile din Orhei s-au apucat, în urmă cu doi ani, să construiască un complex european de auto-motocros, fără ca să aibă bani. Aproape două milioane de lei au fost îngropate din start în proiectarea complexului: 1.200.000 de lei din bugetul național și peste 600.000 din cel raional, după care proiectul s-a împotmolit, pentru că nu s-au dat bani și pentru construcție. Curtea de Conturi a constatat că proiectarea s-a făcut în lipsa unui studiu de fezabilitate, iar grupul pe achiziții a respins firma care a propus cel mai mic preț, fiind încălcat criteriul de selectare.

Drept urmare, CNA, a constatat „că la data de 19 decembrie 2014, în urma înţelegerii prealabile cu membrii grupului de lucru, ar fi organizat semnarea contractului nr. 229 şi înregistrarea acestuia la Agenţia Achiziţii Publice, în baza căruia Primăria oraşului Orhei a achiziţionat de la SRL „Taracadas” servicii de proiectare a Complexului sportiv european de moto-sport din oraşul Orhei, în valoare de 1 873 000,00 lei, ceea ce constituie cu 881 861 lei mai mult, decât cea mai mică ofertă”.

Totodată, ancheta CNA a scos la iveală faptul că „prin hotărârea nr. 72 a grupului de lucru cu privire la adjudecarea contractului de servicii de proiectare a Complexului sportiv, contractantul câştigător a fost desemnată oferta consorțiului SRL „Teracadas”, SRL „Intexnauca”, ÎI „Gorbaciov Mihail Gheorghevici” cu preţul de 1 873 000 lei, în ciuda faptului că un alt agent economic a prezentat o ofertă mai avantajoasă – de 991 139,16 lei – şi, conform centralizatorului de punctaj a obținut mai multe puncte în raport cu cele obținute de consorțiul desemnat câștigător”.

Vitalie Colun, fostul primar al or. Orhei, califică drept eronate concluziile Curții de Conturi. „Curtea de Conturi a tratat eronat faptul, deoarece noi nu am cumpărat lucrări de construcție, ci am cumpărat servicii de proiectare. Regulamentul la care face trimitere Curtea de Conturi este utilizat doar pentru lucrări, în timp ce contractul pe care l-am semnat noi se referă la cumpărarea serviciilor de proiectare, adică e cu tot alt regulament ce reglementează procurarea bunurilor și a serviciilor, dar nu a lucrărilor de construcție. Și actul Curții de Conturi nu se referă la persoane fizice, ci la primărie”.

Cât despre dosarul penal, fostul edil afirmă că firma a fost selectată fără încălcări, deoarece și în caietul de sarcini a fost specificată necesitatea experienței la proiectarea traseelor de auto-motosport. „Acolo nu s-a făcut numai proiectarea clădirilor, ci s-au făcut studii de fezabilitate, studii geodezice, tot ce ține de master-plan ca să fie încadrarea în teren a traseelor, de asta am luat în calcul experiența în cadrul consorțiului, a dlui Gorbaciov, care este acreditat de Federația Internațională de Auto-motosport pentru proiectarea acestui tip. SRL-ul care nu a fost selectat are experiență în proiectarea clădirilor, însă nu și a traseelor de autosport”, a precizat Vitalie Colun, la solicitarea reporterilor CIJM.

El mai spune că studiul de fezabilitate s-a făcut în cadrul proiectării, așa cum prevede contractul, și că aprobarea urma să fie făcută de actuala administrație a primăriei.

De altfel, la începutul anului 2016, Asociația „Orhei Autodrom” a adresat o solicitare consiliului orășenesc și primarului din Orhei, în care cere sprijin pentru realizarea proiectului. Primăria din Orhei a răspuns că va examina detaliat acest subiect astfel încât să nu fie prejudiciat orașul și locuitorii acestuia.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților