[ X ]
[ X ]
[ X ]
Climatul investițional al țării noastre, prin ochii celor care au urmat îndemnul „Grow in Moldova!”
16 Noiembrie
În Moldova există condiții avantajoase pentru investitorii care își doresc afaceri oneste și transparente. O demonstrează cifrele oficiale BNM, potrivit cărora, anul trecut influxul net de capital sub formă de investiții străine directe a constituit peste 196 de milioane dolari SUA, în creștere cu 31,3% față de 2017. Este vorba despre investitori din România, Marea Britanie, Olanda, Franța, Estonia, Italia, Rusia, Germania, Turcia și Luxemburg, care au luat decizia inspirată de a-și extinde sau de a pune bazele unui business în țara noastră. 
Activitatea lor de succes confirmă o dată în plus că Republica Moldova este o destinație din ce în ce mai atractivă pentru investitorii străini, ca urmare a unui șir de reforme fiscale, politici guvernamentale, implementate în ultimii ani, în diverse sectoare ale economiei naționale, dar și a eforturilor de promovare consolidate.
Bunăoară, sectorul IT: crearea parcului virtual IT, cu stabilirea unei taxe unice de 7% din cifra de vânzări lunare pentru rezidenții acestora, a făcut ca tot mai multe companii din Occident să-și extindă filialele până în Moldova. Este și cazul companiei americane „Ellation” din Silicon Valley, care a venit la Chișinău în 2017 și de atunci a investit în economia națională aproape 100 de milioane de lei, creând 60 de locuri de muncă noi.
Poziția geografică favorabilă constituie un alt avantaj care a atras în Moldova, acum 16 ani, unul dintre cei mai mari producători de băuturi din lume – „Efes Beverage Group”. De atunci, compania turcă a investit în Moldova peste 136 de milioane de dolari SUA, iar taxele achitate în bugetul de stat în 2018 au constituit aproape 300 de milioane de lei.
Cea mai mare cotă a investițiilor străine directe, efectuate în 2018, îi revine României. Anul trecut, antreprenorii români au investit în Moldova aproape 80 de milioane de dolari SUA. Tot în 2018, pe piața locală a intrat cel mai mare grup bancar din România – „Banca Transilvania”. Este pentru prima oară în ultimii 10 ani când o bancă din afara Republicii Moldova investeşte pe această piață.
Prin urmare, Republica Moldova este destinația perfectă pentru investiții dacă îți dorești să beneficiezi de:
– localizare geografică strategică – la distanță de 2 zile de UE și CSI cu transport terestru;
– acces către o piață de export cu peste 800 milioane consumatori – acorduri de liber schimb încheiate cu 43 de state din UE, CEFTA, CSI, GUAM, Turcia și în proces de negociere cu ASIA;
– costuri de operare reduse – cele mai mici prețuri la chirie de oficii din regiune;
– costuri ale forței de muncă reduse – unele dintre cele mai mici salarii din regiune;
– forță de muncă calificată și multilingvă – peste 80% din populație cunosc mai multe limbi, există o rețea vastă de școli profesionale, colegii, universități, cu standarde educaționale adaptate la cele europene;
– facilități fiscale, scutiri de taxe – Moldova are unul dintre cele mai competitive sisteme fiscale din regiune, cu: un impozit pe profit de 12% și doar 6% – pentru rezidenții Zonelor Economice Libere, un impozit unic de 7% din vânzări pentru rezidenții Parcurilor IT, cea mai redusă taxă de contribuție socială de 18%;
– nivel redus al birocrației – a fost redus cu 70% numărul organelor cu funcții de control, iar agenții economici au nevoie cu 300 de acte permisive mai puțin pentru a și dezvolta afacerile legal.
– subvenționarea locurilor de muncă nou create – Guvernul oferă câte 40.000 lei pentru fiecare 100+1 job nou.
Despre stabilitatea economiei naționale și a legislației cu privire la mediul de afaceri vorbesc topurile internaționale de specialitate. Republica Moldova ocupă locul 48 din 190 de ţări, incluse în clasamentul „Doing Business 2020”, realizat de Banca Mondială, devansând țări ca România, Ucraina, Belarus, Croația, Italia. Potrivit raportului, cea mai bună poziție (13) Republica Moldova o ocupă la capitolul „inițierea afacerii” și „înregistrarea proprietății” (22). Raportul Băncii Mondiale plasează Moldova pe locul 33 la capitolul „plata taxelor”, pe locul 38  –  la „comerț transfrontalier”, iar cât privește domeniul executării contractelor, țara noastră se situează pe locul 62.
Față de anul 2018, Republica Moldova a urcat două poziții în Clasamentul Competitivităţii Globale 2019, întocmit de Forumul Economic Mondial. Țării noastre îi revine locul 86 din 141 de state, cu 56 de puncte din 100 posibile.
În viziunea directorului Agenției de Investiții (AI) – instituție responsabilă de promovarea Republicii Moldova ca destinație pentru investiții – țara noastră are un set de atu-uri pentru a trezi interesul antreprenorilor străini. Astăzi, AI lucrează intens la promovarea acestora pe plan extern.
Cristina Pendea 
Inapoi la arhiva noutaților