[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cîți bani primesc și pe ce îi cheltuiesc moldovenii
20 Iunie

Veniturile și cheltuielile populației în 2018 au crescut. Principala sursă de venit a moldovenilor este salariul!

În primul trimestru al acestui an, veniturile medii lunare ale moldovenilor au constituit 2353 de lei, cu peste 10 la sută mai mult față de aceeași perioadă în 2017, însă cu 1,9 la sută mai puțin față de  trimestrul IV 2017, informează CURENTUL.

Potrivit Biroului Național de Statistică, cea mai importantă sursă de venit a moldovenilor este salariul, care acoperă 40,8 la sută din câștigurile totale disponibile. Alți bani provin din prestații sociale, 23,9%, activități pe cont propriu, 13,2%,  veniturile din activitatea individuală agricolă, 7,9%, și 5,3% sunt cele din activitatea individuală non-agricolă. De asemenea, transferurile bănești din străinătate rămân o sursă importantă și acoperă puţin peste 17 la sută din veniturile medii ale populației.

În funcție de mediul de reşedinţă, se constată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 897,5 lei sau de 1,5 ori mai mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural.

Totodată, datele statistice indică pentru aceeași perioadă o creștere cu 11,4 la sută a cheltuielilor medii ale populației, adică 2330 de lei lunar. Cea mai mare parte a cheltuielilor tradițional este destinată necesarului de consum alimentar , aproape 44%. Pentru întreținerea locuinței s-au cheltuit 17,9 la sută,  iar pentru îmbrăcăminte și încălțăminte puțin peste 10%. Restul banilor au fost cheltuiți pe sănătate – 6,2%, comunicații – 4,6%, transport – 3,8%, dotarea locuinței – 3,4%, învățământ – 0,5%.

Dima Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților