Republica Moldova a beneficiat de investiții de circa 630 milioane de euro din partea partenerilor externi în proiecte de infrastructură rutieră, începând cu anul 2007 și până în prezent, transmite CURENTUL.
Din aceste resurse au fost efectuate intervenții la peste 800 km de drumuri. Finanțările au fost acordate țării noastre sub formă de credite și granturi de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiții (BEI), Fondul Investițional de Vecinătate a Uniunii Europene și Comisia Europeană.
În conformitate cu Strategia de Transport și Logistică pe anii 2013-2022, proiectele au urmărit stoparea degradării rețelei de drumuri, reabilitarea şi modernizarea infrastructurii drumurilor şi conectarea acesteia la rețelele europene de transport.
La momentul actual, Ministerul Economiei și Infrastructurii, prin intermediul întreprinderii Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), derulează 18 proiecte de reabilitare și construcție a drumurilor naționale, în valoare totală de circa 7 miliarde lei. Proiectele sunt finanțate din resursele Băncii Mondiale, BERD, BEI și Comisiei Europene.
Menționăm că, rețeaua drumurilor din Republica Moldova include 10 635 km, dintre care 5 857 km de drumuri naționale, 3 708 locale/de importanță raională, și circa 30 000 de drumuri comunale și străzi.
În conformitate cu acordurile de finanțare, Proiectele sunt implementate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii prin intermediul ASD. Ca entitate de implementare, ASD are experiență privind implementarea proiectelor cu sprijinul instituțiilor financiare internaționale. Printre responsabilitățile ASD se numără procedura de licitație, managementul financiar, gestionarea contractelor de lucrări și supervizare, monitorizarea și evaluarea proiectelor și raportarea.