[ X ]
Circa 40% din cetățenii țării sunt predispuși la această boală. Tu faci parte din aceștea?
13 Iulie

Tot mai mulți moldoveni suferă de somnolență, iar cel mai grav este că, oamenii cu astfel de probleme, devin victime, informează CURENTUL. 

Solicitat de către reporterul nostru, Ion Moldovanu, directorului Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, ne-a declarat că una dintre cele mai frecvente tulburări de somn – apneea obstructivă, provoacă o serie de probleme în cazul în care nu este tratată.

„Moldovenii nu suferă de somnolență mai mult ca alte popoare, noi încă nu avem cercetări, studii de genul acesta, care ar putea să ne demonstreze aproximativ câte procente din moldoveni suferă de somnolență. În urmă cu patru ani am deschis Centru de Somnologie care deja este un pas important. Dorim să realizăm un chestionar pentru șoferi, care să indice gradul de somnolență, să le ofere niște informații generale, cel puțin să cunoască despre ce este vorba. Avem apneea de somn în mod normal este acel minut când se oprește respirația timp de 10 secunde. Aproximativ 40% din populație sunt predispuși la somnolență diurnă”.

Totodată specialistul ne-a relatat că  din cauza somnolenței au loc foarte multe accidente rutiere.

„Somnolența se atestă mai ales la acele persoane care lucrează noaptea, sau au anxietate. Cea mai gravă consecință este mersul la volan, care s-ar putea solda cu accidente rutiere. Trebuie să fie foarte atenți anume șoferii care merg pe mijloacele de transport auto mari. Noi dorim să includem un asemenea certificat care să verifice gradul de somnolență, anume pentru șoferi”.

Solicitat de către reporterul nostru, medicul – șef al Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, Luminița Suveica ne-a oferit niște sfaturi cum putem trata și combate somnolența.

„Statisticile vorbesc despre 35% din populația matură, care suferă de insomnie de diferit gen. Mai specială este problema de apnee (oprire a respiraţiei) care apare în timpul somnului. Ea este cauzată în majoritatea cazurilor de o blocare a căilor respiratorii superioare. Și aici e nevoie să fim foarte atenți la tratament, deoarece administrarea somniferelor la astfel de pacienți poate duce la deces în somn”.

Pentru oferirea unui tratament adecvat, doamna Luminița Suveica a menționat că trebuie să avem în vedere istoricul complet al bolnavului, al somnului și al trezirilor din timpul nopții, deoarece cauzele întreruperii somnului sunt multiple.

„E indicat pacientul să completeze un jurnal „de somn”, în care să noteze orele de culcare, orele de trezire în timpul nopții, orele dormite pe noapte, câte ore și de câte ori doarme în timpul zilei și cum s-a simțit în timpul zilei. Dacă insomnia persistă în ciuda recomandărilor bazate pe datele obținute cu ajutorul jurnalului, care includ o ora de culcare regulată, trezire la timp, cel puțin 7-9 ore de somn pe noapte, evitarea nopților „albe” și a dormitului in timpul zilei, atunci trebuie să consultați un specialist”.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților