[ X ]
Circa 185 mln lei din FNDR vor fi oferiți pentru proiectele de dezvoltare regională
16 Februarie

Membrii Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), au decis să aloce circa 185 mln. lei din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR), pentru implementarea proiectelor din regiune. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul primei ședințe anuale a Consiliului, transmite CURENTUL.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a specificat că banii vor fi oferiți pentru realizarea a 35 de proiecte din următoarele domenii de intervenție: infrastructura drumurilor regionale și locale, aprovizionarea cu apă și sanitație, managementul deșeurilor solide, dezvoltarea infrastructurii de afaceri, sporirea atractivității turistice, eficiența energetică a clădirilor publice.

„Potrivit proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2018, din FNDR sunt alocate mijloace financiare în mărime de 200 000,0 mii lei. Aproximativ 80% sau 185 mln. lei  din banii fondului, vor fi oferiți pentru proiectele în derulare din anii precedenți și altor inițiate în anul curent. Din numărul total de proiecte, 10 sunt pentru aprovizionarea cu apă și sanitație a localităților, 8 pentru dezvoltarea infrastructurii de afaceri în regiune, 5 pentru infrastructura drumurilor regionale și locale, precum și un proiect în domeniul managementului deșeurilor solide”, a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici.

Totodată, în cadrul ședinței s-a convenit ca proiectele din domeniul susținerii dezvoltării sectorului privat să fie considerate ca prioritare, în mod special, cele legate de crearea și dezvoltarea condițiilor de activitate a Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale și Incubatoarelor de Afaceri.

De asemenea, din numărul total de proiecte propuse spre finanțare pentru anul 2018, care vor fi inițiate sau în derulare, avem:  în regiunea Nord – 11 proiecte, Centru – 13 proiecte, Sud – 7 proiecte și UTA Găgăuzia – 4 proiecte.

Menționăm că la selectarea proiectelor, s-a ținut cont de anumite criterii și anume: co-finanțarea din alte surse, punctajul acumulat în cadru evaluării de către comisia interministerială, nivelul de pregătire a proiectului pentru lansarea imediată a achizițiilor publice și existența documentației tehnice actualizate.

FNDR este creat din alocațiile anuale din bugetul de stat, ca linie distinctă pentru politica de dezvoltare regională, care constituie 1% din veniturile aprobate ale bugetului de stat pe anul respectiv minus fondurile speciale.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților