Potrivit unei cercetări, pandemia de COVID-19 a creat o serie de impedimente în ceea ce ține de activitățile de zi cu zi ale gospodăriilor și a influențat semnificativ planurile și intențiile acestora. Totodată pandemia, prin amploarea ei, pe lângă impactul socio-economic, are un impact considerabil și asupra stării de spirit a populației, transmite CURENTUL.
Astfel, 38,7% dintre gospodării în perioada respectivă au declarat că au avut stare de depresie, stres, anxietate. Circa 75% dintre respondenții gospodăriilor, membrii cărora au planificat călătorii peste hotare, au menționat că au fost nevoiți să le amâne.
Circa 15% dintre gospodării cu membri peste hotare au menționat că cel puțin un membru al gospodăriei s-a întors de peste hotare deoarece a pierdut locul de muncă, alte 15% au declarat că cineva din gospodărie nu a putut să se întoarcă în țară. De asemenea, aproape 3% dintre gospodăriile cu membri care munceau în Moldova în perioada respectivă au pierdut locul de muncă.
Cercetarea a fost efectuată de Biroul Național de Statistică (BNS), cu suportul partenerilor de dezvoltare (Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și Băncii Mondiale), a elaborat și implementat începând cu trimestrul II al anului 2020 modulul “Influența pandemiei COVID19 asupra gospodăriei”, realizat în cadrul Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice (CBGC).
Cristina Parfeni