În ceea ce privește activitatea fracțiunilor, deputații PAS continuă să se afle în fruntea clasamentului atât prin numărul, cât și prin rata de promovare proiectelor de lege, arată un rapprt realizat de Promo-Lex.
Opoziția parlamentară, formată din fracțiunea BCS, deputați independenți și neafiliați, nu a reușit să promoveze niciun proiect de lege semnat exclusiv de membrii săi. Totuși, au existat situații în care proiectele opoziției au fost adoptate, acestea fiind comasate cu inițiativele majorității.
Cei mai activi deputați în calitate de autori și coautori au fost din partea fracțiunii PAS. În top se află Igor Chiriac (19 proiecte), urmat de Veronica Roșca (18) și Lilian Carp (17). Tatiana Cunețchi (BCS) este singura reprezentantă a opoziției care figurează printre cei mai activi autori de proiecte de lege, semnând 12 inițiative.
Un aspect notabil este numărul mare de proiecte individuale înregistrate de Alexandr Trubca (PAS) – 11, și Olesea Stamate (PAS) – 7. În schimb, mai mulți deputați din fracțiunea BCS sau independenți, nu au semnat niciun proiect de lege. În același timp, numărul inițiativelor legislative ale opoziției a scăzut semnificativ, comparativ cu începutul mandatului acestei legislaturi.
În cel de-al treilea an al actualei legislaturi parlamentare, exercitarea dreptului de a depune amendamente rămâne o practică limitată pentru mulți deputați. Conform datelor analizate, 34 de deputați nu au depus niciun amendament în perioada de monitorizare, un număr semnificativ mai mare decât în anii precedenți, când 18 și, respectiv, 22 de deputați au adoptat aceeași abordare.
Dintre cei 34 de deputați care nu au prezentat amendamente, majoritatea sunt membri ai fracțiunii PAS (19 deputați), urmați de 11 deputați ai fracțiunii BCS, 3 neafiliați și un independent. În același timp, amendamentele propuse de opoziție (BCS și deputați independenți) continuă să fie mult mai frecvent respinse decât cele ale majorității parlamentare.
Analiza arată că în topul celor mai activi deputați care depun amendamente sunt membrii fracțiunii PAS. Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, conduce acest clasament cu amendamente depuse la 30 de proiecte de legi, urmat de Alexandr Trubca (20 proiecte) și Olesea Stamate (17 proiecte). Singurul reprezentant al opoziției în acest top este Fiodor Gagauz (BCS), care a depus amendamente la 11 proiecte, dar cu o rată ridicată de respingere (63,64%). O altă constatare raportului se referă la faptul că marea majoritatea amendamentelor provin de la deputați care ocupă funcții de președinți ai comisiilor parlamentare.
Mai multe detalii despre implicarea deputaților în procesul de inițiere a proiectelor de lege și de înaintare a amendamentelor, dar și alte aspecte a activității Parlamentului urmează să fie prezentate în Raportul anual Monitorizarea activității Parlamentului de legislatura a XI-a, august 2023 – iulie 2024, care va fi lansat în data de 9 decembrie.