Din cele 314 de inițiative legislative înregistrate de fracțiunile parlamentare în anul trecut, 144 au fost înaintate de deputați în mod individual, arată date ale analizei statistice a activității legislative în anul 2020, transmite CURENTUL.
Cele mai multe proiecte, 23 la număr, a prezentat deputatul PSRM Vasile Bolea, urmat de deputații Fracțiunii ACUM Platforma DA, Igor Munteanu (13 proiecte), Alexandru Slusari și Liviu Vovc (câte 11 proiecte). Deputații Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Vladimir Bolea și Dan Perciun au înaintat 9 și, respectiv, 8 inițiative legislative. Alexandru Oleinic, deputat independent, a fost autorul a 7 inițiative legislative.
Pe parcursul anului trecut, deputații au avut 140 de luări de cuvânt pe marginea proiectelor de acte legislative și 24 de declarații. Cele mai multe luări de cuvânt în plen au avut deputații Fracțiunii PAS, Blocul ACUM, 51 la număr. Membrii fracțiunii ACUM Platforma DA au lut cuvântul de 29 de ori, iar deputații PSRM – de 27 de ori.
Deputații cu cele mai multe luări de cuvânt pe marginea proiectelor de acte legislative în anul 2020 au fost Alexandru Slusari (14), Lilian Carp (13), Radu Marian (9), Vlad Batrîncea (8), Dan Perciun și Dumitru Alaiba (câte 7).
În total, în 2020 în Parlament au fost înregistrate 533 de inițiative legislative. Aproape 59% din ele au fost înaintate de fracțiunile parlamentare, primele trei fracțiuni cu cel mai mare număr de inițiative înaintate fiind PSRM, ACUM Platforma DA și PAS, Blocul ACUM.
În temeiul art.73 din Constituţie, dreptul de iniţiativă legislativă aparţine deputaţilor, Preşedintelui Republicii Moldova, Guvernului şi Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, care sunt consideraţi autori ai proiectelor de acte legislative sau ai propunerilor legislative.
Cristina Pendea