În cursa electorală pentru Primăria capitalei s-au înscris 13 candidaţi. Unii dintre ei sunt consideraţi cu şanse mari de a ieşi învingători în această luptă, alţii – cu şanse mai mici. Însă, indiferent de şanse, fiecare mizează pe anumit segment/segmente de electorat. În rândurile de mai jos voi încerca să descriu cine şi pe ce segment/segmente de electorat mizează.
Vasile Costiuc, liderul Partidului „Democrația Acasă”, care va figura sub numărul 1 în buletinul de vot, va miza pe electoratul democrat, de dreapta, pro-european. Însă, şansele sale sunt relativ mici (cel puţin asta cred analiştii politici). El poate miza pe o uşoară confuzie a electoratului, deoarece abrevierea denumirii formaţiunii sale e PDA, la fel ca şi a celei conduse de Andrei Năstase – Platforma „Demnitate şi Adevăr”.
Andrei Năstase, liderul Platformei DA, care va figura cu numărul doi în buletinul de vot, va miza în special pe electoratul pro-european de centru-dreapta, dar se va extinde şi spre centru-stânga, mizând să atragă şi voturi ale electoratului antioligarhic, dar şi ale electoratului ce pune accent pe elementul profesionist, dat fiind faptul că vine cu soluţii profesioniste pentru problemele capitalei. E considerat un candidat cu şanse mari de a prelua Primăria capitalei.
Alexandr Roșco, vicepreşedintele Partidul „Casa Noastră – Moldova”, va miza pe electoratul de stânga, în special pe cel pro-rus, însă şansele sale sunt considerate relativ modeste.
Reghina Apostolova, candidatul Partidului Șor, va miza în special pe electoratul de vârsta a treia, dat fiind proiectele sociale pe care pune accentul formaţiunea din care face parte, în special pe magazinele sociale deschise anterior şi care funcţionează şi în Chişinău. De asemenea, ea va miza pe electoratul ce pune accent pe aspectul profesionist, deoarece Partidul Şor promovează intens reuşitele liderului său în administrarea municipiului Orhei.
Valeriu Munteanu, vicepreşedintele Partidul Liberal, cel mai probabil va miza pe câteva segmente de electorat concomitent: pe cea ce a mai rămas din electoratul de cândva al lui Dorin Chirtoacă, pe electoratul unionist şi parţial pe electoratul antioligarhic.
Ion Ceban de la Partidului Socialiștilor este cel mai reprezentativ candidat pe segmentul de stânga şi e evident că anume acest electorat va fi baza rezultatului său în alegeri. Însă, dat fiind faptul că vine cu o platformă electorală complexă, ce cuprinde soluţii pentru problemele cu care se confruntă capitala, poate pretinde să atragă electorat şi de pe centru, şi chiar uşor de pe dreapta. Mai mult ca atât, el poate fi avantajat de polarizarea electoratului din capitală pe principiul pro-Est – pro-Vest sau pe principiul statalişti-unionişti. E considerat un candidat cu şanse reale la Primăria capitalei.
Victor Strătilă, candidatului Partidului Verde Ecologist, cel mai probabil, va ţinti electoratul de centru-dreapta. Rămâne de văzut cât electorat de pe acest segment va reuşi să convingă.
Alexandra Can, candidatul Partidului Național Liberal, probabil, va ţinti două segmente de electorat – alegătorii ce pun accentul pe principiul profesionist (ea are o bogată experienţă de om de afaceri şi administrator), dar şi electoratul unionist din capitală.
Andrei Munteanu, candidatul Partidului Societății Progresiste, va ţinti, cel mai probabil, electoratul centrist. De asemenea, nu este exclus că mizează pe o confuzie în rândurile alegătorilor dat fiind că are acelaşi nume ca şi candidatul liberalilor.
Maxim Brăila, candidatul Partidului Popular din Republica Moldova, va ţinti în special două segmente de electorat – tineretul şi alegătorii mai în vârstă, dar care au viziuni pro-europene şi pun accent şi pe programele de dezvoltare ale ţării, PPRM venind periodic cu propuneri în acest sens.
Silvia Radu, candidat independent, cel mai probabil, în primul tur va pune accent pe aspectul profesionist, încercând să atragă electorat şi de pe dreapta, şi din centru, şi de pe stânga. Dacă va ajunge în turul doi, va miza deja pe o polarizare a electoratului pe principii politice şi geopolitice. E considerată un candidat cu şanse reale în lupta pentru Primărie.
Alexandru Mîțu, candidatul Partidului Ruso-Slovean, va miza în exclusivitate pe electoratul pro-rus. Rămâne de văzut câţi anume alegători va reuşi să atragă.
Constantin Codreanu, candidatul Partidului Unității Naționale (PUN), va miza pe electoratul unionist, dar şi pe tineret. Deocamdată nu e clar ce şanse are în lupta pentru Primărie. Multe depind şi de oferta electorală concretă cu care va veni.
Lupta pentru Primăria capitalei se anunţă una grea şi complicată, iar prezenţa unui număr atât de mare de candidaţi o face imprevizibilă într-o oarecare măsură. Şi dacă cu favoriţii cursei, în linii mari, e clar, rămâne o necunoscută rolul pe care-l vor juca în aceste alegeri candidaţii consideraţi cu şanse mai mici. Or, nu este exclus, ca anume ei să determine locurile pe care se vor clasa favoriţii la finalul cursei.
Dumitru Spătaru