[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cinci zile de discuții despre securitatea cibernetică. La Chișinău are loc „Moldova Cyber Week”
29 Octombrie

Cel mai important eveniment dedicat securității cibernetice – „Moldova Cyber Week 2018” va pune un accent puternic pe dezvoltarea ecosistemului virtual și inovațiile din domeniu și va permite stabilirea parteneriatelor în spațiul online, la nivel regional și internațional. Evenimentul se va desfășura în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie și este organizat de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), sub patronajul Cancelariei de Stat și al Guvernului Republicii Moldova, în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Centrul de Excelență „Tekwill”, Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC) și Reliable Solutions Distributor, transmite CURENTUL.

„Moldova Cyber Week 2018” este dedicat profesioniștilor implicați activ în domeniile securității cibernetice și a crimelor informatice, precum și reprezentanților mediului universitar.

Pe parcursul celor cinci zile, participanții la eveniment vor avea ocazia să discute despre tendințele în domeniu, soluțiile, normele și regulile de comportament recomandate spre aplicare în mediul virtual și consolidarea capacităților instituționale.

Directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Serghei Popovici, menționează că ediția din acest an al „Moldova Cyber Week” este parte a unui efort internațional comun.

„În secolul tehnologiilor informaţionale, securitatea cibernetică joacă un rol primordial şi a devenit o necesitate stringentă pentru marea majoritate a domeniilor de activitate. Ediția din acest an a „Moldova CyberWeek” este parte a unui efort internaţional comun: evenimentul se integrează în campania anuală a Uniunii Europene – Luna Europeană a Securităţii Cibernetice (European Cyber Security Month – ECSM), menirea căreia este să sensibilizeze cetăţenii şi organizaţiile cu privire la securitatea cibernetică, furnizând informaţii la zi din domeniul securităţii prin intermediul educaţiei şi al schimbului de bune practici. Evenimentul va include prezentări, workshop-uri tematice și scenarii în format „cyberdrill”, organizate de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică în comun cu partenerii naționali și internaționali. Participanții vor avea ocazia să-și testeze capacitățile de reacție la atacuri cibernetice – un element de maximă importanţă, dacă luăm în calcul ultimele tendinţe şi situaţia în acest domeniu la nivel global”, spune Serghei Popovici.

Evenimentul va avea loc în incinta Centrului de Excelență în domeniul TIC „Tekwill” (str. Studenților 9/11).

Participarea la conferință este absolut gratuită, iar numărul locurilor este limitat.

Prima zi a conferinței (29 octombrie) va reuni oficiali și experți în domeniu din SUA, Marea Britanie, Italia, Olanda, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Ucraina, Bulgaria, care vor aborda teme ce țin de domeniul securității cibernetice și căile de răspuns la amenințările survenite din spațiul cibernetic. Vor urma 2 zile de prezentări, work-shop-uri și activități tematice care au ca scop construirea unui viitor digital securizat. În cea de-a patra zi a conferinței vor fi puse în discuție aspecte ce țin de protecția datelor cu caracter personal și soluțiile avansate de securitate, în contextul noului Regulament General privind Protecția Datelor (GDPR).

Creșterea nivelului de conștientizare și informare despre riscurile la care sunt expuși copiii atunci când navighează în mediul online va fi tema ultimei zile a „Moldova Cyber Week 2018”. Discuțiile și work-shop-urile vor fi organizate în parteneriat cu reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, ai Centrului Internațional „La Strada”, ai Biroului Federal de Investigații, cu experți din Polonia, alături de companiile Moldcell și Bitdefender.

„Cyber Week” este un eveniment de importanță națională, organizat de Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică pentru al șaselea an consecutiv. În premieră, ediția din acest an va avea un format comprehensiv. „Moldova Cyber Week 2018” se desfășoară datorită suportului oferit de partenerii Ambasada SUA în Moldova, Î.S.Moldatsa, ITU, de sponsorii Orange Moldova, Bitdefender, CISCO, Mobile Iron, Manage Engine, OneSpan, Simpals, It-Lab, Rapid-Link și de alte companii din sectorul public și privat.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților