[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cinci deputați PAS vor crea un nou grup de lucru. Cu ce se va ocupa acesta
13 Ianuarie

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, anunță că va fi creat un grup de lucru parlamentar care să investigheze actele criminale de distrugere a pădurilor, transmite CURENTUL.

Din grup vor face parte deputații PAS Vladimir Bolea, Galina Sajin, Lilian Carp și Ion Groza.

„În cadrul acestui grup de lucru, vom solicita implicarea CNA, SIS, Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Îmi exprim încrederea că aceste instituții vor fi deschise pentru colaborare.

Tăierea ilegală este o problema mult prea importantă pentru a fi ignorată. Mai ales în situația în care Moldova se află pe ultimul loc în Europa după ponderea suprafețelor împădurite din total”, menționează Radu Marian.

Deputatul scrie, într-o postare pe o rețea de socializare, că grupul parlamentar va fi creat în contextul în care în anul 2019, s-au tăiat ilegal cel puțin 192.000 metri cubi de lemn, echivalentul suprafeței sectorului Râșcani din capitală (aprox. 1000 hectare de pădure sănătoasă).

„Din estimările noastre, se taie cu 40% mai mult lemn decât limita anuală autorizată de Guvern. Veniturile din vânzarea acestui lemn tăiat ilegal se ridică la cel puțin 127 milioane de lei, dintre care un jumătate ar merge către șefii ocoalelor silvice și conducerii centrale Moldsilva, protejată de PSRM.

„Дележка дин делянкэ” (așa este poreclit procesul?) pentru lemnul tăiat ilegal s-ar face în felul următor:
– 25% pădurarului
– 25% inginerului și șefului de ocol
– 50% – șefului de Întreprindere și conducerii Moldsilva”, scrie deputatul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților