[ X ]
[ X ]
[ X ]
Chișinăul nu poate deveni „Capitala Culturală Europeană”. Ana Lucia Culev explică motivul
4 August

Autorităţile locale au anunţat, în luna martie al anului curent, despre intenţia de a urma exemplul oraşelor din România, privind înaintarea candidaturii pentru „Capitala Culturală Europeană” la inițiativa actorului român Constantin Chiriac. Astfel, și-au propus să elaboreze un proiect coerent și ulterior să candideze pentru titlul de Capitala Europeană a Culturii, în asociere cu un oraş românesc, anume Iași, transmite CURENTUL.

Reporterul CURENTUL a decis să afle la ce etapă este această idee. Șefa Direcției Cultură a Primăriei, Ana Lucia Culev, ne-a comunicat că dosarul nu a fost depus, fiindcă Iași nu a trecut în semifinală.

„Chișinău nu a depus nici un dosar pentru Capitala Culturală Europeană. Da, a existat un parteneriat cu Iași, am avut și avem în continuare programe comune. Din păcate Iași a picat concursul la Capitala Culturală Europeană pentru 2021.
Parteneriatul nostru oricum are loc, dar în contextul orașelor înfrățite. Pentru Capitala Culturală Europeană în 2021 a trecut Timișoara. Au fost prezentate 17 dosare din 17 orașe românești, fiecare cu parteneriatele lor. În semifinală s-au calificat Cluj, Timișoara, Baia Mare, București. Decizia finală a fost luată în decembrie 2016”, ne-a spus Ana Lucia Culev.

De asemenea, șefa Direcției Cultură ne-a spus că Chișinău va avea proiecte comune cu Timișoara.

„Suntem cu Iași înfrățiți de 9 ani avem colaborări culturale diferite. Intenționăm și cu Timișoara să avem programe comune. Nu le-am început încă, dar cu instituții culturale separate avem colaborări. Teatrele colaborează, orchestrele, sunt artiști care au evoluat acolo și cred că le vom lărgi. Avem discuții cu Timișoara pentru un proiect cultural și urmează în toamnă să definitivăm”, a precizat ea.

Concursul „Capitala Culturală Europeană” este organizat de Oficiul Capitalelor Culturale Europene împreună cu Ministerul Culturii din România.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților