[ X ]
„Chișinăul care există numai în artă” – expoziție de pictură dedicată celor 585 ani de la prima atestare a orașului
9 Octombrie

Pe 13 octombrie 2021, la ora 14:00, în incinta Muzeului de Istorie al Orașului Chișinău, va avea loc vernisajul expoziției de pictură „Chișinăul care există numai în artă”, dedicată aniversării a 585 ani de la prima atestare documentară a Chișinăului, informează CURENTUL.

Artiștii plastici care au dedicat Chișinăului vechi o bună parte a creației sale sunt Valentina Brâncoveanu și Mihai Mungiu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Valentina Brâncoveanu născută pe 24 octombrie 1950, la Chișinău, a absolvit în 1971 Școala de arte plastice „Ivan Repin” din Chișinău. Din 1985 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R. Moldova.

Mihai Mungiu, născut în 4 decembrie 1950, în satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, absolvent al Şcolii Republicane de Arte Plastice „I.E. Repin” (actualmente – Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală”) şi al Institutului de Arte Plastice din Kiev, s-a impus plenar în peisajul artei plastice din Moldova, începând cu ultimul deceniu al secolului trecut. Din 1986 participă cu fidelitate la expoziţii naţionale şi internaţionale, personale şi de grup.
Cel mai mult, îi inspiră peisajele urbane din Chișinăul de ieri și de azi. Autorii văd Chișinăul cu case mici și ogrăzi înguste cu copaci bătrâni în față, pe care îi admiră „printre crengi”.

În creația lor regăsim edificii care nu s-au păstrat în timp. Preferând în exclusivitate plein-airul, pictorii studiază nu doar peisajul arhitectural, dar și liniștea naturii înconjurătoare, parcurile, punând problema umbrei și luminii, complexității compoziției. Artiștii plastici perseverează în permanență, participând la viața artistică din republică și peste hotare.
Expoziția „Chișinăul care există numai în artă” poate fi vizitată la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, în perioada 13 octombrie – 13 noiembrie 2021.

Atenționare!
Accesul la eveniment, pentru persoanele cu vârsta mai mare de 18 ani ESTE PERMIS DOAR la prezentarea uneia dintre dovezile indicate mai jos:
Certificatul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
Test negativ PCR efectuat în ultimele 72 de ore;
Rezultat negativ al unui test antigen rapid efectuat în ultimele 48 de ore;
Certificat de trecere prin boală sau un alt act care confirmă prezența anticorpilor, valabil cel mult 90 de zile de la efectuarea investigației.
Unul dintre aceste documente va fi prezentat obligatoriu împreună cu un ACT DE IDENTITATE, pentru confirmare.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților