Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, în cadrul unei conferințe de presă, a vorbit despre două subiecte care s-au produs ieri – noua componență a Comisiei Unificate de Control și rechemarea Ambasadorului R. Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, transmite CURENTUL.
Chiril Moțpan s-a referit la cazul contrabandei cu anabolizante. „Am primit câteva date suplimentare despre tentativa de trafic ilicit cu anabolizante din 5 decembrie, în care a fost implicată o mașină ce aparținea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Anabolizantele despre care era vorba, „bolendonă” și „clorodehidrometiltestosteron”, destinate sportivilor, se presupune că ar fi fost produse în Republica Moldova sau scoase clandestin din regiunea transnistreană – ar fi vorba de o schemă de contrabandă preluată de la Constantin Țuțu, cunoscut pentru legăturile sale cu partea întunecată a sportului. Alături de cel puțin două persoane din Ambasadă și două din MAEIE, ar fi implicați și trei apropiați ai lui Igor Dodon. Acuma, se pare, toți sunt gata să-l facă țap ispășitor în toată această poveste urâtă pe șoferul unității de transport, care, apropo, este gata să depună mărturii dacă statul îi garantează securitatea personală și a familiei sale. Iar afirmația că ar fi fost o operațiune specială coordonată de SIS cu vama pare extrem de dubioasă. Din câte se știe, o operațiune specială se încheie nu cu reținerea la Vamă, ci la destinația sau la destinatarul final. De ce nu s-a admis ajungerea mărfii la destinația finală? Oare pentru că reprezentantul oficial al SIS pe lângă Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă – întâmplător sau nu, finul de cununie al lui Gumeniuc – nu a cunoscut ce se întâmplă chiar sub nasul lui? Persoane informate, care au fost anterior implicate în combaterea contrabandei și crimei transfrontaliere, dar care nu au fost implicate în cercetarea acestui caz, afirmă că este puțin plauzibil ca aceste anabolizante să fi fost destinate pentru piața neagră din Federația Rusă: acolo ele se produc cu vârf și îndesat și au un preț accesibil. Respectiv, anabolizantele în cauză urmau să ajungă, probabil, în Turcia (care și-a arătat în ultimii ani un interes aparte pentru acest produs) sau Ucraina”, a spus Chiril Moțpan.
Cât privește subiectul componenței delegației RM în CUC, Chiril Moțpan spune că în șir, nici regimul de la Chișinău, nici reprezentantul Chișinăului în fruntea acestei comisii nu au făcut aproape nimic, neglijând și litera, și spiritul acordurilor semnate. „Este nevoie de asumarea unui angajament clar atât din partea conducerii statului, cât și a persoanei delegate în comisie. Dar dacă ne amintim de ultimele declarații ale lui Igor Dodon, vedem că, la nivel politic, acest sprijin încă nu există. Să sperăm că, odată cu venirea unui nou președinte și cu alegerile parlamentare anticipate, lucrurile se vor schimba. Dar până atunci, măcar comisia să fie condusă de cineva care să bată alarma când se întâmplă fel de fel de matrapazlâcuri și să încerce să găsească mecanismele pentru a le soluționa. Or, în calitate de Co-Președinte al Comisiei Unificate de Control a fost numit în continuare generalul în rezervă Ion Solonenco, născut în 1935 – cel care o conduce din iulie 1992. Am tot respectul pentru oamenii în vârstă, pentru viața trăită cu înțelepciune, dar e prea de tot să aștepți de la un om ajuns la venerabila vârstă de 85 de ani să gestioneze eficient situația din cadrul acestei comisii. Mai mult, domnul Solonenco a fost angajat în serviciile de informații încă de KGB sovietic, și, din câte se pare, este în relații de bună amiciție atât cu liderii separatiști, cât și cu reprezentanți ai structurilor de forță din Federația Rusă, beneficiind de multiple facilități. Sub administrarea dumnealui și în absența voinței politice a Chișinăului, în trei decenii de la încheierea ostilităților, am obținut doar fortificarea regimului separatist, militarizarea excesivă a regiunii, consolidarea potențialului militar al subunităților pacificatoare ruse și transnistrene, organizarea de aplicații militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse și al structurilor militare transnistrene, ceea ce contravine flagrant prevederilor Acordului din 21 iulie 1992.
Și provocările pe față, manifestate inclusiv prin răpirea cetățenilor pașnici, dar și a polițiștilor, vin doar să ne convingă, aproape zilnic, că ineficienţa activităţii CUC nu este cauzată numai de poziţia reprezentanţilor regimului de la Tiraspol și ai Federației Ruse, dar se datorează, mai cu seamă, activității sub orice nivel a membrilor Comisiei și, nu în ultimul rând, a dlui Solonenco, dublelor standarde abordate, în special, de actuala conducere a Republicii Moldova, reprezentată încă de Igor Dodon, care favorizează interesele regimului separatist și ale structurilor criminale de pe ambele maluri ale Nistrului”, a mai spus Chiril Moțpan.
Cristina Pendea