Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a susținut o conferință de presă, cu privire la audierile unor instituții implicate la expulzarea cetățenilor turci din Republica Moldova, informează CURENTUL.
„Cu referire la acest subiect, voi expune doar punctul meu de vedere, nu al comisiei”, a remarcat, de la început, Moțpan.
„Pe 6 septembrie 2018, în Republica Moldova, s-a produs un act de injustiție în raport cu 7 cetățeni turci, îndepărtați arbitrar cu grad de abatere de la legislația în vigoare. Acest voluntarism al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) ne-a costat peste 340 mii de lei, condamnare la CEDO, despăgubiri de 125 de mii de euro, imagine șifonată, 7 vieți distruse ale unor oameni care, la sigur, nu meritau acest destin”, a comunicat Moțpan.
În acest fel, președintele comisiei comunică mai multe detalii. „Ce s-a produs de fapt? Pe 3 septembrie 2018, într-un demers oficial, SIS a solicitat Biroului Migrație și Azil (BMA) să declare 18 persoane de etnie turcă – indezirabile pe teritoriul Republicii Moldova. Demersul a fost recepționat de BMA pe 4 septembrie. La 5 septembrie, BMA a informat SIS că, cele 18 persoane au fost declarate indezirabile. Persoanele au fost anunțate prin poștă despre decizia respectivă”, a declarat Moțpan.
Despre situația la moment și acțiunile care sunt întreprinse pentru a elucida cazul, Moțpan a declarat că „sunt încă o sumedenie de lucruri care noi trebuie să le aflăm”. „În urma discuțiilor cu reprezentanții SIS, nu ne-au fost prezentate dovezi clare cu privire la temeiurile legale de expulzare. Pregătirea unor acte de terorism? Ce măsuri au fost întreprinse pentru a confirma aceste presupuneri? Unde sunt dovezile că se pregăteau anume acte teroriste? Ceea ce s-a prezentat în cadrul audierilor, nici pe de parte, nu par a fi probe concludente. În cadrul audierilor, de asemenea, am aflat că demersul din 3 septembrie a fost semnat de Alexandru Baltaga, care ar fi făcut acest lucru la insistența fostului director SIS, Vasile Botnari. Sunt o sumedenie de lucruri, pe care încă noi trebuie să le aflăm”, a conchis Moțpan.
Mihaela Conovali