Deputatul Platformei DA Chiril Moțpan, în cadrul unei conferințe de presă, a vorbit „catastrofa ecologică ce ar putea surveni în urma construcției hidrocentralei Novodnestrovsk pe râul Nistru”, informează CURENTUL.
„Problema râului Nistru apare uneori, pe agenda publică, atunci când e convenabil pentru unii sau alții, dar cu minimă atenție pentru adevărata ei semnificație. A fost formată și o comisie parlamentară pentru evaluarea gestionării integrate a resurselor de apă din bazinul râului Nistru – dar, iarăși, cum se întâmplă adesea în Republica Moldova, rămâne riscul unei simple abordări formale. Or, consecințele unei asemenea abordări strict formale vor fi dezastruoase”, a declarant Moțpan.
Deputatul a spus că va solicita includerea pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) a subiectului legat de Hidrocentrala Novodnestrovosk, proiectată și construită în anii 1980 de guvernul unional al URSS, cu contribuția financiară a RSSM și RSS, scopul inițial al căreia era ca energia electrică obținută să fie împărțită egal între cele două republici.
„Însă, după destrămarea URSS, hidrocentrala nu a mai fost dată în exploatare. În 2014, Ucraina a instalat pe barajul hidrocentralei Novodnestrovsk (jumătate din baraj este a Republicii Moldova), fără să consulte partea moldovenească, 4 turbine pentru producerea energiei electrice. Urma să mai instaleze încă 3. Acest fapt pune în pericol securitatea ecologică a Republicii Moldova: pentru a proteja râul Nistru și ecosistemul acestuia, este necesar ca hidrocentrala să permită scurgerea unui anumit flux minim de apă. Însă, pentru funcționarea turbinelor respective, fluxul de apă al râului este redus simțitor, fiind astăzi sub minimul necesar și riscând o catastrofă ecologică. Riscăm inclusiv alimentarea cu apă potabilă atât a mun. Chișinău, cât și a altor localități, inclusiv a or. Odessa, care se alimentează tot din fluviul Nistru”, a spus deputatul.
Politicianul a mai spus că, până în prezent, nu există transparență cu privire la procedurile, discuțiile și așteptările părților în acest subiect.
„Novodnestrovsk este o afacere financiară cu impact ecologic pentru ambele state, în care sunt implicate mediile și mogulii ucraineni pe domeniul energetic, care trec de la o guvernare la alta în Ucraina, dar reprezintă și o pârghie de șantaj politic pentru Moldova din partea Kievului pe domeniul de negocieri privind instalarea controlului la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean, pentru a ne impune și la mai multe cedări. Acest lucru a fost spus neoficial și voalat de reprezentanții Serviciului de grăniceri al Ucrainei în dialog cu omologii din Moldova.
Crearea comisiei parlamentare pe acest subiect sperăm să ofere soluții pentru prevenirea catastrofei. Voi pune subiectul și pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Securitate”, a subliniat deputatul.
Cristina Gurez