[ X ]
Chiril Gaburici: Moldova mizează pe sprijinul și suportul României în modernizarea infrastructurii electroenergetice şi integrarea pe piața energetică a Uniunii Europene
17 Septembrie

„Republica Moldova mizează pe sprijinul și suportul României în modernizarea infrastructurii electroenergetice şi integrarea pe piața energetică a Uniunii Europene, astfel încât să sporim securitatea energetică a țării. Integrarea țării noastre pe piața energetică europeană este un proiect important pentru țară. În acest sens, experiența Transelectrica va fi mai mult decât binevenită”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii la întrevederea cu directorul general executiv și președintele consiliului de supraveghere „Transelectrica” SA, transmite CURENTUL.

Discuțiile au avut loc în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde Chiril Gaburici în România, în perioada 17-19 septembrie.

Potrivit ministrului Chiril Gaburici, pentru a avansa în interconectarea rețelelor de energie electrică ale Republicii Moldova și României, autoritățile de la Chișinău au decis accelerarea activităților aferente proiectului de interconectare prin construirea unei stații back to back în Vulcănești și a unei linii electrice noi Vulcănești-Chișinău de 400 kV. De asemenea, în sesiunea de primăvară-vară a Parlamentului au fost ratificate acordurile de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI), iar discuțiile cu Banca Mondială avansează.

În context, ministrul a solicitat suportul Transelectrica în facilitarea dialogului dintre autoritățile de la Chișinău și membrii Rețelei Europene a Operatorilor de Transport și Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E), parte a Consorțiumului creat pentru monitorizarea activităților aferente interconectării Republicii Moldova la sistemul european continental.

De asemenea, Chiril Gaburici a salutat propunerea de a deschide, la Chișinău, o reprezentanță a Transelectrica, pentru a avea un dialog cât mai deschis și direct la subiectele de interes comun. „Acest lucru va permite Transelectrica să urmărească și să participe la toate proiectele de reabilitare, modernizare și extindere a infrastructurii electroenergetice din Republica Moldova”, a subliniat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Conducerea Transelectrica și-a manifestat interesul de a investi în Republica Moldova De asemenea, a reiterat disponibilitatea de a oferi suportul necesar în procesul de interconectare a rețelelor naționale de transport a energiei electrice între Moldova și România. „Vă asigurăm de toată susținerea noastră în implementarea acestui proiect ambițios și suntem deschiși să vă ajutăm cu experiența pe care o avem. România servește drept punte, atât către Serbia, dar și spre Republica Moldova”, a menționat Adrian Constantin Rusu , directorul general executiv al Transelectrica.

Interconectarea Sistemului Electroenergetic al Republicii Moldova la cel al României, și implicit la cel al Europei continentale ENTSO-E, va asigura premisele necesare pentru crearea unei piețe concurențiale a energiei electrice în Moldova, ce ar funcționa după principiile piețelor vest europene și în avantajul consumatorului săi finali.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților