„Eficiența energetică și energia regenerabilă sunt priorități naționale. Astăzi avem o acoperire modestă de 2% de energie electrică din surse regenerabile. Consider că este foarte puțin. Până în anul 2020 avem drept obiectiv o creștere cu 10 la sută a energiei verzi pe întreg teritoriul țării”. Afirmația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructuri, Chiril Gaburici, în cadrul evenimentului de lansare a Săptămânii Europene a Energiei Durabile în Republica Moldova, care se desfășoară în perioada 4 – 10 iunie, transmite CURENTUL.
De asemenea, Chiril Gaburici a accentuat că prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru anul 2018 sunt orientate spre dezvoltarea sectorului energetic, producerea și utilizarea energiei regenerabile, iar tehnologiile și eficiența energetică înseamnă un viitor cu costuri mai mici la energia electrică. Totodată, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că, în ultimii opt ani, Republica Moldova a beneficiat, din partea partenerilor de dezvoltare, de peste 100 milioane de euro, care au fost investite în măsuri de eficiență energetică.
„Pentru Republica Moldova, independența energetică este foarte importantă. Cu cât cota de producere a energiei locale regenerabile va fi mai mare, cu atât independența noastră față de furnizori va fi mai mare. Prin politicile Ministerului ne propunem ca, până în 2020, să aducem în țară investiții de peste 250 de milioane de euro, circa 170 MW de capacități de generare a energiei electrice. Mulțumim partenerilor de dezvoltare pentru asistența oferită și contăm pe suportul lor în continuare”, a notat Chiril Gaburici.
Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, a menționat că Săptămâna Europeană a Energiei Durabile este organizată ca să promoveze cele mai bune practici și idei pentru dezvoltarea sectorului energetic, în special consolidarea energiilor și dezvoltarea surselor regenerabile. Prin crearea unei baze energetice mai ieftine și orientarea societății față de consumul de energie regenerabilă, cetățenii vor achita mai puțin pentru facturi. Totodată, Ambasadorul UE a apreciat rezultatele obținute de Republica Moldova în implementarea proiectelor pentru dezvoltarea sectorului energetic.
„Mă bucur că datorită efortului instituțiilor de resort și cu sprijinul partenerilor internaționali, în ultimii ani, s-a reușit majorarea cotei de energie regenerabilă în Republica Moldova. Mai sunt multe aspecte ce pot fi îmbunătățite și multe de făcut. Așteptăm ca Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile să fie pe deplin aplicată în practică”, a specificat Peter Michalko.
Săptămâna Europeană a Energiei Durabile 2018 (EUSEW) are drept scop promovarea utilizării surselor de energie regenerabilă în țara noastră.
Cristina Parfeni