[ X ]
Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu experții FMI aflați într-o vizită de lucru în RM. Au discutat pe marginea mai multor subiecte
19 Martie

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere cu echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ben Kelmanson, care se află în vizită de lucru în Republica Moldova, în perioada 15-27 martie 2018, transmite CURENTUL.

Părțile au discutat despre prognoza indicatorilor macroeconomici, inclusiv creșterea volumului de producție, Produsul Intern Brut, exportul, importul etc.. pentru anii 2017-2023, principalele riscuri care pot duce la nerealizarea prognozelor de bază, precum și despre securitatea energetică, diversificarea surselor de energie electrică și gaze naturale, infrastructura drumurilor.

Referindu-se la consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de furnizare a gazelor naturale, ministrul Economiei și Infrastructurii a informat misiunea de experți ai FMI că a fost identificat investitorul pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, iar până la sfârșitul lunii va fi semnat contractul. De asemenea, Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede procedura specială de despăgubire a proprietarilor de bunuri imobile pe direcția construcției conductei de gaze naturale Ungheni-Chișinău, pentru a elimina orice risc sau impediment în procesul de construcție a acestuia.

Șeful echipei de experți a FMI, Ben Kelmanson, a apreciat pozitiv eforturile Guvernului în domeniul energetic, în special în ceea ce privește aprobarea noii metodologii de calculare, aprobare și ajustare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, elaborată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în baza căreia tarifele urmează a fi stabilite într-o manieră transparentă. Experții FMI și-au exprimat susținerea în ceea ce privește planurile autorităților de a investi în infrastructura publică și au încurajat Ministerul Economiei și Infrastructurii să implementeze în continuare acțiunile planificate.

Un alt subiect discutat a fost programul „Drumuri bune pentru Moldova”, care urmează a fi implementat pe parcursul acestui an. Experții FMI au menționat că este un proiect ambițios de pe urma căruia ar avea de câștigat cetățenii Republicii Moldova: infrastructură dezvoltată, investiții și noi locuri de muncă.

La final, ministrul Chiril Gaburici a exprimat gratitudine pentru suportul acordat de FMI în realizarea reformelor economice și a confirmat determinarea de a duce la bun sfârșit implementarea proiectelor inițiate.

Programul de trei ani al Republicii Moldova, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Acesta este finanțat printr-un credit în valoare totală de circa 187 milioane de dolari, dintre care 83 milioane de dolari au fost deja alocate.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților