Cartea „România și Republica Moldova la confluența dosarului transnistrean. Cooperarea societății civile: Coaliția „Liniile Roșii”, semnată de Iulian Chifu și Oazu Nantoi, a fost prezentată astăzi la Chișinău, informează CURENTUL.
Analistul de politică externă român și autorul cărții, Iulian Chifu, a comunicat mai multe detalii despre lucrare și despre conflictul transnistrean.
„Cred că, această carte vine să reflecteze cum arată conflictul nistrean și e o trecere în revistă a conflictului. Sunt 3 elemente fundamentale ce țin de amenințări de securitate în chestiunea transnistreană. Primul și cel mai important ține exclusiv de faptul că pe teritoriul suveran al Republicii Moldova, avem amplasate trupe cu multiple categorii, acestea sunt descrise în carte. Acestea sunt trupe și armamente ale unui stat, care staționează aici fără acordul statului Republica Moldova. Al doilea punct de amenințare este faptul că statul Republica Moldova are această entitate separatistă și, evident, pentru a putea să intre în rândul statelor serioase, are nevoie să preia controlul asupra întregului său teritoriu. A treia amenințare, pe care o relevăm cu atenție și pe care s-au format liniile roșii, este aceea a unei soluții proaste în regiunea separatistă, o situație în care formula statului reîntregit ar fi una care îl face disfuncțional și îl face ca o minoritate să blocheze opțiunile majorității statului Republicii Moldova”, a conchis autorul.
Nicolae Chirtoacă, analist politic, a vorbit despre efortul autorilor, care, potrivit lui, „s-a încununat cu un document foarte consistent”. „Sunt impresionat de faptul că ne aducem aminte de evenimentele care s-au întâmplat în anul 2005, societatea civilă a stabilit anumite limite și perspective cu privire la soluționarea conflictului transnistrean. Efortul comun al acestor oameni s-a încununat cu un document foarte consistent. Acum noi suntem într-o situație cu totul deosebită, aceste acorduri care au fost semnate de Tiraspol și Chișinău, în realitate se referă la doar niște intenții pozitive, dar nu vizează în mod serios elemente de strategie”, a precizat el.
Analistul politic și autorul lucrării, Oazu Nantoi, a oferit mai multe detalii cu privire la cartea lansată.
„Această publicație are drept scop resuscitarea interesului în societate față de problema transnistreană. Dacă urmărim mass-media de azi, vedem că apar multe manifestări optimiste: cu semnarea celor 4 protocoale, cu redeschiderea podului de la Gura Bîcului. Această publicație este o încercare de a contribui la stabilirea unei diagnoze corecte la boala statalității Republicii Moldova, pe care noi o numim conflictul transnistrean”, a conchis autorul.
Analistul politic, Anatol Țăranu, a adăugat că publicația va contribui la perceperea mai bună a conflictului transnistrean. „Vorbind despre conflictul transnistrean, vorbim despre un conflict înghețat și aceasta o găsim în carte. De fapt, o mișcare serioasă în ceea ce privește reglementarea conflictului nu se vede și este clar de ce: Moscova nu este interesată să se dezbată conflictul statutului. Este o carte utilă, un material ce va servi ca bază inclusiv pentru cercetători, dar și pentru publicul larg, care vrea să înțeleagă în ce stare se află conflictul transnistrean”, a adăugat Țăranu.
Analistul politic, Arcadie Barbăroșie, a vorbit despre rolul cărții cu privire la soluționarea conflictului transnistrean. „Totalizăm un proiect, un proiect ce a avut drept scop să publice o lucrare – o lucrare care să pună întrebări și răspunsuri despre conflictul transnistrean. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Românilor de Pretutindeni. În fond, acest proiect a avut un scop foarte clar: să pună niște frontiere intermediare la soluționarea conflictului transnistrean”, a menționat el.
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a vorbit despre corelația dintre lansarea cărții și ultimele evenimente la care a participat Republica Moldova. „România are un interes strategic direct în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea europeană a Republicii Moldova și găsirea unei soluții asupra conflictului transnistrean. Constat că, momentul lansării cărții este deosebit de oportun, mai puțin de 2 zile de când a fost semnat un nou protocol de colaborare la Viena”, a declarat Ioniță.
Mihaela Conovali