[ X ]
[ X ]
[ X ]
Chicu: Eliminarea administrațiilor raionale va aduce economii de 2 mlrd de lei și va contribui la consolidarea autonomiei publice locale
7 Mai

Implementarea reformei administrației publice locale, prin eliminarea raioanelor și înlocuirea acestora cu un număr optimal de regiuni, este un obiectiv pe care îl va promova Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei. Prin această măsură vor fi create premise reale pentru dezvoltarea localităților și îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Președintele PDCM, Ion Chicu, a declarat în cadrul emisiunii «Территория Свободы» că doar populismul iresponsabil a stat la baza revenirii la sistemul teritorial-administrativ vechi bazat pe raioane, transmite CURENTUL.

„În 2003, cineva a decis că noi trebuie să revenim la raioane, sporind semnificativ numărul de birocrați angajați politic la nivel de APL. Cred că a fost cea mai mare greșeală și un apogeu al populismului. Noi trebuie să corectăm greșelile și să asigurăm accesul oamenilor la servicii publice, iar primăriile pot face acest lucru cel mai bine. Este absolut necesar de adus serviciile publice și finanțarea respectivă mai aproape de oameni și agenții economici”, a subliniat Ion Chicu.

În opinia președintelui PDCM, la moment, nivelul doi al administratiei publice locale reprezintă o verigă care nu doar că toacă banii publici, dar în același timp aduce dezechilibrele evidente în distribuția competențelor și resurselor disponibile între nivelurile administrației publice, reducând autonomia publică locală la cote simbolice. Totodată, administrațiile raionale sunt și ele o continuitate la nivel local a dezmățului politic pe care îl avem la nivel central, or majoritatea din ele sunt subordonate politic și promovează agenda politică a formațiunilor care i-a promovat, nu interesele oamenilor dintr-o regiune sau alta.

„Sunt cheltuieli extrem de mari, de cca 2 mlrd de lei, pentru întreținerea acestor administrații. Dar nu numai aspectul financiar contează – este vorba de o disbalanță, raioanele fiind un nivel al administrației care doar încurcă. Noi propunem ca majoritatea funcțiilor administrației raionale să fie transmise primăriilor, care cunosc cel mai bine necesitățile localităților, desigur cu asigurarea financiară corespunzătoare a acestora”, a precizat Ion Chicu.

Chicu a opinat că acest lucru ar putea să nu placă multor, dar reprezintă o abordare corectă și sinceră față de oameni.

Inapoi la arhiva noutaților