Șeful Departamentului înregistrare și evidență a populației din cadrul Agenției Servicii Publice, Stelian Gorincioi, declară că cetăţenii Republicii Moldova stabiliţi cu domiciliul în străinătate sunt în drept să-şi stabilească oricând, în mod liber, domiciliul în Republica Moldova, transmite CURENTUL.
Stelian Gorincioi spune că procedura de repatriere în Republica Moldova pentru cetățenii Republicii Moldova este simplă.
„Solicitantul urmează să depună cererea pentru eliberarea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova la orice serviciu eliberare a actelor de identitate din cadrul și din afara centrelor multifuncționale ale Agenției Servicii Publice și să prezinte actul de identitate aflat în posesie (pașaportul), documentele de stare civilă și documentele pentru înregistrarea la domiciliu sau la reşedinţa temporară.
Cetățenii Republicii Moldova, care nu deţin buletin de identitate, declară că nu domiciliază în Republica Moldova şi care prezintă dovezi privind stabilirea domiciliului pe teritoriul altui stat se consideră emigranţi şi sunt în drept să obţină paşaportul cetățeanului Republicii Moldova cu menţiunea respectivă.
E de menționat, că urmare a amendamentelor operate la Legea cetățeniei Republicii Moldova nr. 1024/2000 (în vigoare din 19 aprilie 2018,) a fost simplificată considerabil procedura de dobândire a cetăţeniei Republicii Moldova prin recunoaştere pentru persoanele născute pe teritoriul Republicii Moldova, cu vârsta peste 18 ani, care nu sunt luate în evidenţă de autoritatea competentă ca cetăţeni ai Republicii Moldova şi care nu deţin dovada cetăţeniei, indiferent de locul de domiciliere (în țară sau în străinătate) și dacă dețin sau nu cetățenia altui stat.
Astfel, acestea pot depune cererea pentru a fi recunoscute cetăţeni ai Republicii Moldova în temeiul art. 12, alin. (11) din Legea cetățeniei nr. 1024/2000, prezentând doar certificatul de naştere eliberat de autoritățile Republicii Moldova și, în cazul în care s-au produs modificări în datele cu caracter personal ale persoanei, documentele de stare civilă ce atestă acest fapt, actul de identitate aflat în posesie”, a spus Stelian Gorincioi.
Cristina Parfeni