[ X ]
Moldovenii vor beneficia de sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate, educație, cercetare și incluziune socială prin programele europene NEXT
10 Martie

Cetățenii care trăiesc de ambele părți ale frontierelor externe ale UE, inclusiv din Republica Moldova vor putea beneficia de sprijin pentru dezvoltarea serviciilor de sănătate, educație, cercetare și programe de incluziune socială și formare profesională, prin intermediul programelor europene NEXT 2021-2027. Programele de cooperare Interreg NEXT pentru perioada 2021-2027 au o alocare de 1,1 miliarde de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională, dezvoltare și cooperare internațională (NDICI) și Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA).

Programele de cooperare ale UE cu regiunile învecinate includ 184 de regiuni cu 260 de milioane de locuitori în 33 de țări și stabilite de-a lungul frontierelor externe ale UE. Aceste programe sprijină dezvoltarea economică și socială prin acțiuni comune, inclusiv în protecția mediului, servicii de sănătate publică, buna guvernanță a cooperării și frontiere mai sigure, conectivitate, sprijin pentru IMM-uri și antreprenoriat.

Astfel, aprobat pe data de 30 noiembrie 2022 de Comisia Europeană, Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova 2021 -2027 are un buget de 77,3 milioane de euro, la care se adaugă confinanțarea statelor participante. Proiectele finanțate vor aduce beneficii comunităților aflate de ambele părți ale frontierei, din județele Iași, Botoșani, Vaslui, Galați și de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova, în vederea îmbunătățirii educației, asistenței medicale și a conservării naturii, luând în considerare următoarele obiective de politici: O mai bună guvernanță în materie de cooperare; Sporirea siguranței și securității Europei; O Europă mai verde, rezilientă, cu emisii reduse de dioxid de carbon; O Europă mai socială și mai incluzivă.

Programul va investi în prevenirea și reziliența riscurilor de dezastre naturale, în educație și formare, în conservarea biodiversităţii, contribuind în același timp la dezvoltarea economică a comunităților locale. De asemenea, va fi finanțat sectorul medical prin investiții în infrastructură și echipamente medicale noi de ultimă generație. Programul va mai investi în turism și cultură, îmbunătățind accesul la monumentele istorice din zonă. Procesul de programare pentru Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova a început prin constituirea Comitetului de Monitorizare și aprobarea metodologiei Programului, proiectele ce urmează a fi depuse vor reprezenta parteneriate între beneficiarii din România (judeţele Iaşi, Botoşani, Vaslui şi Galaţi) şi Republica Moldova.

În cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, Uniunea Europeană a oferit 81 milioane de euro pentru a realiza 84 de proiecte pe teritoriul Republicii Moldova și a României. Mulțumită suportului oferit, peste 200 de beneficiari de granturi, de pe ambele maluri ale Prutului, beneficiază de investiții în infrastructură medicală, în infrastructura de educație și cea de transport, precum și în modernizarea punctelor de trecere a frontierei aflate la granița cu Republica Moldova. Cu suportul Programului, au fost achiziționate echipamente pentru școlile și spitalele din zona de graniță și au fost realizate instruiri comune pentru cadrele didactice și pentru personalul sanitar din aria programului. Investiții importante au fost făcute cu ajutorul acestor proiecte de cooperare în dotarea și pregătirea inspectoratelor județene pentru situații de urgență și a partenerilor din Republica Moldova, în vederea unei mai bune reacții a populației în cazul unor situații de urgență.

În același timp, Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 a fost lansat oficial la Istanbul la 8 februarie 2023 și își propune să rămână o platformă în care legăturile dintre țările participante sunt consolidate și unde actorii regionali se pot reuni și contribui la o gestionare durabilă a resurselor în beneficiul cetățenilor din Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina. Bugetul total al Programului este de 72,28 milioane de euro, din care fondurile UE reprezintă 65,05 milioane de euro, iar cofinanțarea națională a statelor participante este de 7,23 milioane de euro. Programul va aprofunda și mai mult cooperarea transfrontalieră în bazinul Mării Negre într-o configurație transnațională, susținând trei obiective specifice și anume dezvoltarea și consolidarea capacităților de cercetare și inovare; promovarea adaptării la schimbările climatice și a prevenirii riscurilor de dezastre; creșterea protecției și conservării naturii, a biodiversității și a infrastructurii verzi. Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 urmărește promovarea mediului de afaceri și a antreprenoriatului, cât și a coordonării protecției mediului și reducerea comună a deșeurilor marine în bazinul Mării Negre, iar în cadrul programului sunt contractate 26 de proiecte care implică beneficiari din Republica Moldova.

În cadrul Programului vor fi organizate două apeluri de proiecte: primul apel este planificat pentru prima jumătate a anului 2023, în timp ce al doilea apel este programat pentru 2024. Mai multe informații despre programul NEXT Bazinul Mării Negre, precum și actualizări suplimentare cu privire la primul apel de propuneri, sunt disponibile la următorul link: https://www.blacksea-cbc.net.

La rândul său, Republica Moldova are oportunitatea de a implementa proiecte comune în cadrul Programului Regiunea Dunării 2021-2027. Noul program este finanțat de Uniunea Europeană și își propune să susțină proiecte comune de cooperare transnațională în perioada de programare 2021-2027 în 14 țări: Austria, Bosnia si Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania, România, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova și Ucraina. Bugetul total al Programului Regiunea Dunării 2021-2027 este de 266 de milioane de euro, iar acest sprijin va fi distribuit prin apeluri competitive de propuneri de proiecte către beneficiarii (autorități publice, societatea civilă, mediul academic și organizații private) din statele partenere ale Programului Regiunea Dunării. Entitățile eligibile pentru a obține finanțare sunt autoritățile publice locale, regionale, naționale, organizații de drept public, private și internaționale, înregistrate oficial în zona programului.

Conform condițiilor Programului, care este organizat în două etape, beneficiarii au depus în perioada 29 septembrie – 21 noiembrie 2022, 290 de propuneri de proiecte în conformitate cu următoarele patru priorități: „O regiune a Dunării mai competitivă și mai inovatoare”, „O regiune a Dunării mai verde și cu emisii reduse de carbon”, „O regiune a Dunării mai socială” și „O mai bună gestionare a cooperării în regiunea Dunării”. Propunerile sunt acum la etapa de evaluare de către echipa Autorității de Management/Secretariatului Comun al programului. Din Republica Moldova în cadrul primului apel de propuneri de proiecte au participat 90 de parteneri, dintre care șapte în calitate de parteneri lider. Proiectele depuse au inclus cel puțin trei parteneri din trei țări diferite, cel puțin unul fiind dintr-un stat membru al Uniunii Europene. În a doua etapă, preconizată pentru perioada aprilie-mai 2023, beneficiarii ale căror propuneri de proiecte vor fi preselectate, vor depune pachetul complet de documente, care va sta la baza selecției finale ale proiectelor de către Comitetul de Monitorizare.

Programul Regiunea Dunării 2021-2027 are ca scop sprijinirea dezvoltării și implementarea proiectelor de cooperare, care contribuie la dezvoltarea unei regiuni mai inovatoare, durabile și incluzive din punct de vedere social, dar și are menirea să îmbunătățească guvernanța regională prin abordarea complexă a provocărilor comune. Mai multe informații despre program sunt disponibile aici – Programul Regiunea Dunării 2021-2027 și pe pagina www.interreg-danube.eu.

În Republica Moldova, cu suportul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 au fost implementate 22 de proiecte în domenii precum buna guvernare, inovare și responsabilitate socială, culturală, energetică și de mediu, cu o valoarea totală de peste două milioane de euro. Programul a oferit partenerilor din Republica Moldova oportunități de a consolida cooperarea cu caracter de transformare și inovare, contribuind la dezvoltarea unor sinergii transnaționale.

 

Inapoi la arhiva noutaților