[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cetățenii care se întorc în țară sunt obligați să procure polița de asigurare medicală
2 Aprilie

Începând cu 1 aprilie 2020, în perioada stării de urgență, cetățenii Republicii Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul Republicii Moldova care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în țară și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, transmite CURENTUL.

Decizia respectivă a fost adoptată de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova prin Dispoziția nr. 10 din 31 martie 2020.

Astfel, cei care vor traversa frontiera pe cale aeriană vor achita prima de asigurare prin intermediul sistemului guvernamental de plăți electronice MPay. Operatorii de curse aeriene vor asigura verificarea statutului de persoană asigurată/neasigurată înainte de confirmarea călătoriei pentru fiecare pasager.

Totodată, persoanele care vor traversa frontiera de stat pe cale terestră, cu excepția copiilor cu vârsta de până la 18 ani, vor completa și semna o declarație pe proprie răspundere prin care se obligă să achite în termen de 72 de ore prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020, în cazul în care au statut de persoană neasigurată. De menționat că și persoanele care vor traversa frontiera de stat pe cale terestră au opțiunea de a achita prima de asigurare prin intermediul sistemului guvernamental de plăți electronice MPay.

Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă a rămas la nivelul anilor 2014–2019,în cuantum de 4 056 de lei.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților