În noaptea de 30 spre 31 martie 2025, angajații Poliției de Frontieră sub conducerea Procuraturii Bălți, oficiul Glodeni, au dejucat o tentativă de migrație ilegală peste frontiera moldo-română, în apropierea localității Moara Domnească, raionul Glodeni.
Imediat, au fost demarate căutări intensive cu utilizarea dronelor, fiind depistate, patru tinere cameruneze, cu vârste între 23 și 32 de ani, ascunse în vegetația densă a Rezervației Naturale „Pădurea Domnească”
Continuând cercetările, alte două persoane de gen masculin, au fost observate traversând râul Prut către România. Datorită comunicării operative și cooperării excelente cu omologii din România, una din persoane a fost reținută de autoritățile de peste Prut, iar cealaltă a fost găsită la câteva ore pe teritoriul Republicii Moldova – acesta fiind și proprietarul vehiculului abandonat.
Operațiunea nu s-a încheiat aici. Investigațiile, desfășurate sub conducerea Procuraturii Bălți, au stabilit că migranții au beneficiat de sprijinul a doi cetățeni moldoveni și a unui cetățean român. Unul dintre moldoveni și cetățeanul român au fost reținuți în Punctul de trecere a frontierei „Sculeni”, în după-amiaza zilei de 1 aprilie, în timp ce încercau să părăsească țara.
Ulterior, în baza informațiilor operative, a fost reținut încă un cetățean moldovean, care era implicat în această schemă. Acesta s-a dovedit a fi conducătorul mijlocului de transport abandonat.
Cercetările au scos la iveală că migranții, solicitanți de azil în Republica Moldova de peste un an, nu se aflau la prima tentativă de acest gen. În cadrul audierilor, aceștia au recunoscut că intenționau să treacă ilegal frontiera pentru a ajunge într-o țară europeană.
În prezent, cetățenii moldoveni și cel român, cu vârstele între 19 și 26 de ani, au fost reținuți pentru 72 de ore. Investigațiile continuă, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și deconspirării activității tuturor membrilor grupului infracțional și tragerii lor la răspundere penală, timp în care cei vizați beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Această reușită reconfirmă profesionalismul, vigilența și determinarea Procuraturii și Poliției de Frontieră în combaterea migrației ilegale și a rețelelor infracționale transfrontaliere, punând accent pe securitatea frontierelor și siguranța cetățenilor.
Colaborarea eficientă cu autoritățile de frontieră din România subliniază importanța parteneriatului regional în asigurarea securității frontierelor comune.