Deputații au examinat un PROIECT de lege care prevede simplificarea procesului de certificare a produselor alimentare. Inițiativa legislativă aparține deputatului Alexandr Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară.
Documentul are ca obiectiv supravegherea și controlul eficient al tuturor activităților din domeniul alimentar prin implementarea unei politici simplificate și echilibrate de certificare a alimentelor. Prin modificările la Legea privind siguranța alimentelor se propune o nouă redacție a noțiunii de certificat de calitate. Acesta reprezintă un document emis de producător, prin care se confirmă corespunderea calității și siguranței fiecărui lot livrat de produse alimentare cu cerințele stabilite în legislația alimentară, în baza rapoartelor laboratorului din cadrul întreprinderii/unității de producere proprii sau ale altui laborator acreditat/atestat.
Certificatul de calitate va fi emis de operatorul din domeniul alimentar și va fi garantul responsabilității asumate pentru calitatea și inofensivitatea alimentelor. Modelul sau formularul tip al certificatului va fi stabilit de către operatorul din domeniul alimentar, cu respectarea cerințelor minime stipulate în Legea privind siguranța alimentelor.
Proiectul de modificare a Legii privind siguranța alimentelor a fost susținut în prima lectură cu votul a 58 de deputați.