[ X ]
Cere inițierea unei anchete! Andrei Năstase spune că deține informații că o verișoară a președintelui ar fi implicată în sabotarea spectacolului de la „Luceafărul”
24 Iunie

Andrei Năstase, fost ministru al Afacerilor Interne, în cadrul unui live pe Facebook, a vorbit din nou despre scandalul cu implicarea Teatrului „Luceafărul” și regizorul român David Schwartz, care a acuzat instituția de cenzură. Politicianul spune că deține informații despre implicarea unei verișoare a șefului statului și, totodată, solicită efectuarea unei anchete pe caz, dar și demisia consilierului prezidențial implicat, informează CURENTUL.

 „…Noile dovezi apărute confirmă implicarea consilierei Maiei Sandu în acest caz de cenzură. Un lucru și mai grav, dar care se vrea mușamalizat este implicarea în acest act de cenzură a verișoarei președintei. Din informațiile care au ajuns la mine, implicată direct în actul de sabotare a spectacolului și în cel de impunere a cenzurii la Teatrul Luceafărul este chiar verișoara dreaptă a Maiei Sandu, Stela Verebceanu, angajată a teatrului. De ce până în acest moment doamna președinte nu a luat atitudine publică? Cum ar fi procedat oricare alt președinte al unui stat european?”, s-a întrebat el.

Politicianul a spus că „dezvăluirile de la Teatrul Luceafărul ne arată de fapt criza prin care trece Moldova de azi. Este din ce în ce mai limpede, că spectacolul a fost interzis de la nivelul președinției din motive politice, pentru că este an electoral. O piesă montată de un regizor român este blocată, actul artistic este oprit pentru că se vorbește despre corupția protejată de actuala guvernare!. Acesta este motivul real. Motivul pentru care a fost blocată, interzisă această piesă, este unul singur: nu trebuie să vorbești despre corupția din Moldova la timpul prezent și acum, pentru că liderul țării, conducerea nu dorește acest lucru, nu se vrea asociată cu corupția. La fel cum conducerea țării blochează Procuratura Anticorupție în activitatea sa, pentru a nu investiga oamenii corupți ai guvernării”.

Andrei Năstase cere repunerea necenzurată a spectacolului pe scena teatrului.

De asemenea, „în numele sutelor de mii de oamenii” cu care a luptat pentru o Moldovă liberă, pentru libertatea de exprimare, pentru libertatea de informare, fostul ministru a lansat următorul apel public:

„1.Ministerul Culturii să inițieze de urgență o anchetă la Teatrul Luceafărul, în care să fie ascultate toate părțile, inclusiv regizorul român. Apoi să fie informată opinia publică în legătură cu rezultatele acestei investigații și sancțiunile impuse.

2.Cer demisia imediată a Angelei Brașoveanu, consiliera președintei Maiei Sandu.

3.Cer instituțiilor responsabile să investigheze acțiunile consilierei prezidențiale și ale altor personaje.

4.Cer președintei Maia Sandu să nu se mai ascundă și să ignore cu iresponsabilitate un scandal care o vizează în mod direct. Să iasă public și să ne spună dacă într-adevăr a cunoscut despre situația de la Teatrul Luceafărul și despre implicarea consilierei sale, dacă aceasta a informat-o așa cum declară, care este gradul de implicare a verișoarei sale în acest act de cenzură”.

„Toate aceste răspunsuri și acțiuni sunt absolut necesare pentru a înțelege cu toții dacă trăim într-o țară a cenzurii, cine sunt cenzorii și ce urmăresc ei, pentru a putea ulterior să ne implicăm cu toții să curățăm sistemul de stat de astfel de practici autoritare și lipsite de orice legătură cu valorile democratice și europene. Desigur, putem și să tăcem, să ne facem iar că nu vedem nimic, că nu e treaba noastră, dar am mai făcut cândva asta și apoi am stat mulți ani sub comunism, apoi mulți ani sub oligarhi”, a subliniat el.

Inapoi la arhiva noutaților