[ X ]
Cenușa: Timp de peste 10 luni, Președintele Sandu nu a elaborat și prezentat nici un document de strategie de securitate
1 Noiembrie

Politologul Denis Cenușa spune că Președintele Maia Sandu efectiv a dispărut de pe radar pe parcursul crizei energetice și a reapărut în vizorul public, cu precădere, după ce apărut anunțul despre prelungirea contextului, transmite CURENTUL.

Denis Cenușa spune că timp de peste 10 luni, Președintele Sandu nu a elaborat și prezentat nici un document de strategie de securitate.

„Dacă ar fi făcut acest exercițiu, atunci ar fi observat că expirarea contractului cu Gazprom reprezintă un risc major, ușor convertibil în amenințare. Nici până acum, jurnaliștii nu o întreabă pe Președintele Sandu de ce nu elaborează o strategie de securitate. Dacă era altfel, Oficiul Președintelui nu ar fi ignorat subiectul și probabil criza energetică ar fi fost prevenită sau efectele sale puteau fi minimizate”, spune Cenușa.

De asemenea, politologul spune că după ce a fost semnat contractul cu Gazprom, se observă o reactivare a Președintelui, care este abordată de către partenerii externi pe subiectul gazelor.

„UE și alți actori nu fac diferență între guvern, care a fost implicat în negocieri la nivel de Vice-prim ministru, și Președinția, care a fost pur și simplu absentă (nu a publicat sau zi la ceva, cu excepția vizitei de la Viena). Merită de remarcat că la gestionarea crizei pandemice, Președinția și-a făcut mereu publicitate, nu și în cazul crizei energetice. Totuși, după ce contractul a fost prelungit, Președintele para să își asumă unele merite, inclusiv personale. Maia Sandu a declarat că a comunicat intens cu Dmitry Kozak (atenție nu cu Putin, ci cu subalternul lui) pentru a facilita semnarea contractului. Cât timp nu există evidențe, niciunul din meritele asumate de președinție nu poate fi probat”, mai spune Cenușa.

În context, Denis Cenușa spune că guvernarea trebuie să răspundă la câteva întrebări:

„1) De ce negocierile politice directe au început atât de târziu (de-abia la mijlocul lunii Octombrie)? 2) De ce Președinția nu a evaluat riscurile pentru securitatea națională, inclusiv din perspectiva expirării contractului cu Gazprom (elaborând măsuri concrete de prevenire, fără să aștepte luna Septembrie)?”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților