[ X ]
[ X ]
[ X ]
Centrul Național de Acreditare din Moldova MOLDAC a devenit semnatar al Acordului de Recunoaștere internațională ILAC
18 Octombrie

Centrul Național de Acreditare din Republica Moldova MOLDAC a devenit semnatar al Acordului de Recunoaștere cu Cooperarea Internațională de Acreditare a Laboratoarelor (ILAC-MRA) la 11 octombrie2017, ca urmare a recunoașterii recente a acreditărilor naționale la nivel european de acreditare EA BLA, transmite CURENTUL.

Astfel, Centrul National de Acreditare din Republica Moldova MOLDAC, în calitate de Organism Național Unic de Acreditare, a fost recunoscut pentru următoarele scheme de acreditare:

–          Încercări – laboratoare acreditate conform standardului ISO/CEI 17025,

–          Etalonări  – laboratoare acreditate conform standardului ISO/CEI 17025,

–          Analize medicale – laboratoare acreditate conform standardului ISO 15189,

–          Inspecții – organisme acreditate conform standardului ISO/CEI 17020.

În rezultatul semnării de către MOLDAC al Acordului de Recunoaștere ILAC MRA, rapoartele de încercări, certificatele de etalonări, buletine de analize medicale și certificate de inspecție emise de organismele de evaluare a conformității de către MOLDAC vor fi recunoscute în spațiul internațional. Astfel, produsele moldovenești cu certificate naționale vor fi acceptate pe piața internațională.

Acordul de Recunoaștere ILAC-MRA sprijină comerțul internațional prin promovarea încrederii internaționale, care stimulează eliminarea barierelor tehnice în cale comerțului cum ar fi retestarea  produselor de fiecare dată când produsele moldovenești intră într-o nouă economie, ele fiind reduse sau eliminate. În acest fel, sloganul comerțului liber „acreditat o dată, acceptat pretutindeni” devine o realitate mai apropiată, ceia ce va duce la mărirea exportului produselor/ serviciilor autohtone și creșterea competitivității produselor.

Semnarea Acordului ILAC-MRA de către Organismul Național de Acreditare MOLDAC a avut loc în urma unor eforturi depuse de către echipa MOLDAC pe parcursul a peste 10 ani  de activitate cu susținerea Ministerului Economiei și Infrastructurii și a tuturor părților interesate, ca  autoritățile de reglementare, asociațiile producătorilor și organismele de evaluare a conformității acreditate.

MRA acționează ca o „ștampilă de aprobare” recunoscută la nivel internațional pentru a demonstra conformitatea cu standardele și cerințele convenite. În consecință, riscul este minimizat, deoarece deciziile se vor baza pe rezultate fiabile ale testelor. De asemenea, dublarea este redusă la minim, deoarece datele de testare și de etalonare incluse în cererile de aprobare a produselor pot fi evaluate fără retestare. Acreditarea și autoritățile de reglementare din cadrul ILAC MRA furnizează un sistem legislativ recunoscut la nivel global pentru acceptarea rapoartelor de încercări acreditate.
Acordul de Recunoaștere ILAC-MRA va avea un impact benefic asupra agenților economici din țara noastră prin simplificate procedurile de obținere a certificatelor și totodată îmbunătățită calitatea produselor autohtone, precum și asupra creșterii economiei Republicii Moldova.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților