[ X ]
[ X ]
[ X ]
Centrul de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități a beneficiat de o donație gratuită de medicamente
7 Noiembrie

Beneficiarii Centrului de plasament pentru persoane vârstnice și persoane cu dizabilități din Chișinău, instituție din subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) au primit astăzi medicamente gratuite destinate pentru tratamentul osteoporozei și hipertensiunii arteriale. Compania farmaceutică ungară „Gedeon Richter” a donat, cu titlu gratuit, acest lot de medicamente în valoare de peste 2 600 000 de lei, astăzi, în cadrul unui eveniment public, transmite CURENTUL.

Donația companiei farmaceutice presupune 4312 cutii de Ekvator care este administrat în cazul hipertensiunii arteriale și 5710 cutii de Ostalon Calci-D pentru tratamentul osteoporozei.

„Apreciem foarte mult implicarea sectorului privat in responsabilitatea socială corporativă. Evenimentul de astăzi este un model de implicare pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale pentru persoanele defavorizate, persoanele aflate în plasament instituțional. Persoanele vârstnice din toate centrele de plasament din subordinea Ministerului vor avea parte de o calitate a vieții mai bună”, a declarat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

Lotul de medicamente va fi distribuit în cadrul Centrului menționat mai sus, dar și în cadrul Internatelor psiho-neurologice din Bădiceni, raionul Soroca, Cocieri, raionul Dubăsari și Brânzeni, raionul Edineț. În total, în aceste instituții sunt plasați circa 950 de beneficiari.

„Țările noastre au o frumoasă experiență de cooperare, iar evenimentul, de astăzi, în cadrul căruia o companie ungară a donat persoanelor în etate medicamente necesare pentru îmbunătățirea nivelului de trai, dovedește acest fapt”, a specificat Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ungariei în Republica Moldova, E. S. Sandor Szabo.

Astăzi, în farmacii, prețul preparatului medicamentos destinat pentru tratamentul osteoporozei costă circa 265 de lei și cel pentru hipertensiune arterială circa 120 de lei.

„Ambele medicamente sunt remedii de ultimă oră cu o tehnologie performantă de producere. Astfel, preparatul Ekvator a fost decernat în Ungaria ca fiind cea mai bună invenție a anului 2005, iar Ostalon Calci-D conține acid alendronic – cea mai studiată și indicată substanță pentru tratamentul eficient și inofensiv al osteoporozei. Ulterior, angajații Centrului vor participa la un training, în cadrul căruia vom aduce la cunoștință modalitatea de administrare a acestor medicamente”, a menționat directorul Reprezentanței „Gedeon Richter” în Moldova, Alexandr Derbentev.

Menționăm că, în anul 2017 în Republica Moldova, au fost înregistrate circa 680.135 persoane cu boli ale sistemului circulator, dintre care, circa 576.287 cu hipertensiune arterială. Osteoporoza este o boală răspândită, ce afectează până la 80% dintre femeile cu vârsta de peste 50 ani și duce la fracturarea oaselor, cauzând invaliditate precoce.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților