[ X ]
[ X ]
[ X ]
Centrul de instruire al Serviciului Vamal aniversează astăzi 10 ani de la fondare
6 Decembrie

Centrul de instruire al Serviciului Vamal aniversează astăzi 10 ani de la fondare, transmite CURENTUL.

Inaugurat la finele anului 2007, subdiviziunea responsabilă de pregătirea profesională a vameșilor a instruit 849 de persoane nou-angajate în sistem și a organizat perfecționarea profesională a peste 7 000 de lucrători vamali cu experiență. În cei 10 ani de activitate, Centrul de instruire a planificat, organizat și coordonat cca 1 260 de activități de instruire pe cele mai variate și diverse teme, punându-se accent atât pe dezvoltarea profesională, dar și pe promovarea principiilor de etică și integritate în rândul angajaților vamali.

Legislația vamală, tehnicile de scanare, gestionarea sistemelor informaționale, detectarea substanțelor radiologice și nucleare, controlul transportului internațional de mărfuri și pasageri, comunicarea și integritatea sau studierea limbii engleze sunt doar câteva dintre tematicile cursurilor de instruire, moderate în toată această perioadă de către formatori naționali și internaționali calificați.

Aflându-se în continuă colaborare cu partenerii externi de dezvoltare (OMV, Ambasada SUA în RM, FRONTEX, EUBAM), subdiviziunea a reușit să atragă numeroase oferte de participare la diferite programe de instruire internaționale, înaintate în baza unor criterii riguroase. Astfel, din 2010 și până în prezent, peste 1000 de vameși au fost instruiți în țări precum SUA, Coreea de Sud, Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, România etc., unde au avut ocazia să studieze și să preia cele mai bune practici în domeniul administrării vamale.

Totodată, în scopul promovării conceptului de autoinstruire  în rândul angajaților vamali, în anul 2012, Centrul a implementat, în colaborare cu Autoritatea Națională a Vămilor din România, un sistem de instruire și evaluare a angajaților la distanță – e-learning. Acesta permite accesul întregului personal la cursurile electronice și la materialele plasate pe platforma informațională.

Actualmente, Centrul de instruire reprezintă o unitate de formare profesională modernă, dotată cu sală de calculatoare performantă, sală de conferințe, bibliotecă, sală de forță, cantină și complex hotelier capabil să asigure cazarea a peste 20 de colaboratori vamali.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților