Centrul chinologic al Ministerului Afacerilor Interne a marcat recent 59 de ani de la fondare. Actualmente aici sunt dresați 18 patrupezi, care sunt antrenați în detectarea substanțelor interzise.
Contactat de reporterul CURENTUL, șeful Secției „Câini detectori”, Ion Fanari a spus că, câinii de serviciu, utilizaţi de poliţiști, aduc o mare contribuţie la îndeplinirea misiunilor.
„Graţie dresajului la care sunt supuși încă de la vârsta de câteva luni, câinii-poliţiști pot depista diferite mirosuri, ușurând sarcina partenerilor lor. Utilitatea acestor câini s-a dovedit până acum în sute de misiuni. Fie că descoperă droguri ascunse în mașini sau în alte locuri, fie că găsesc persoane rătăcite, infractori care fug de oamenii legii, câinii își fac întotdeauna treaba”, a precizat el.
În cadrul Centrului chinologic activează 19 colaboratori care sunt implicați nemijlocit în dresajul celor 18 patrupezi ai centrului. Cățelul junior este selectat în dependență de domeniul de activitate în urma unui test prealabil apreciindu-se direcția de activitate. Educarea corectă a unui cățel durează până la 6 luni, iar dresajul propriu-zis durează până la finele vieții lui.
„În conformitate cu dispozițiile ordinului MAI pronunțăm comenzile în limba română – limba de stat. De asemenea, adresarea unei comenzi în limba rusă, germană sau engleză nu poate fi un impediment, deoarece practicile colegilor de breaslă de peste hotare ne demonstrează că limba germană este cea mai eficientă practică în dresarea câinilor detectori”,a spus Ion Fanari.
Cea mai utilitară rasă ce s-a impus în dresajul câinilor detectori care activează în serviciu este Ciobănescul belgian Malinois, Ciobănescul german și un patruped de rasă engleză. De la începutul anului curent patrupezii au fost implicați în detectarea urmelor umane, depistarea substanțelor și dispozitivelor explozibile, inclusiv a substanțelor psihotrop și drog. De la începutul anului, câinii detectori din cadrul secției „Reacționări operative” au depistat în jur de 6 infracțiuni.
Din echipa câinilor detectori fac parte și patru câini veterani care au fost în serviciu timp de mai mulți ani. Aceștia urmează să fie supuși unei testări finale pentru a vedea dacă rezistă în serviciu. Dacă vor face față cerințelor de serviciu câinii veterani vor mai activa o perioadă, dacă nu vor face față vor fi casați cu donare către personalul care a activat în cadrul centrului sau persoanele civile care au avut tangențe cu acest domeniu, pentru a fi pe mâini bune.
Potrivit lui Ion Fanari în acest an nu se vor organiza ceremonii festive, deoarece în aceste momente au loc diverse evenimente în țară unde prezența polițiștilor este obligatorie. Responsabilul spune că vor marca acest eveniment anul următor.
Mihaela Grosu