[ X ]
Cele trei câmpuri de luptă politică ce se deschid în Republica Moldova
3 Septembrie

În câteva zile, va începe un nou sezon politic, care promite să fie destul de interesant. Or, chiar și la o analiză sumară a situației, se prefigurează minimum trei mari confruntări politice, care vor influența decisiv starea de lucruri pe eșichierul politic. La fiecare dintre acestea mă voi referi în rândurile de mai jos.

Prima confruntare – guvernarea și partidele de opoziție pro-europene. Mai corect ar fi de spus că vom asista de fapt la o continuare a luptei politice dintre cele două tabere, începute încă acum câteva luni concomitent cu lansarea ideii de modificare a sistemului electoral. Opoziția pro-europeană deja a anunțat un nou protest împotriva guvernării în cadrul căruia va cere renunțarea la sistemul electoral mixt, adoptat de Parlament pe ultima sută de metri a precedentei sesiunii legislative.

Protestatarii au și un aliat puternic, chiar dacă acesta rămâne pe planul secund și nu se implică direct în această dispută politică – Uniunea Europeană. Mai mulți reprezentanți notorii ai structurilor europene și-au exprimat dezacordul cu sistemul mixt și au lăsat să se înțeleagă că ar putea urma sistarea finanțării Moldovei de către UE și chiar revizuirea Acordului de Asociere RM-UE. Toate aceste toarnă apă la moara opoziției pro-europene și ar putea fi un argument convingător pentru mai mulți cetățeni de a ieși în stradă și de a cere renunțarea la sistemul mixt.
Guvernarea se pare că înțelege necesitatea refacerii bunelor relații cu UE și detensionării relațiilor cu opoziția. O dovadă în acest sens poate fi considerată și informația precum că guvernarea și-ar dori să se așeze la masa de discuții cu reprezentanții mai multor partide și să revadă anumite momente ale sistemului mixt, cum ar fi, spre exemplu, introducerea turului doi pentru deputații aleși în circumscripții uninominale. Numai că opoziția de centru-dreapta nu prea pare încântată de această idee și cere renunțarea la sistemul mixt în general. Cum vor evolua lucrurile, vom vedea în săptămânile următoare. Cert este că pregătirile pentru lupta politică pe această dimensiune sunt în toi în ambele tabere.

A doua confruntare – guvernarea pe de o parte și Președintele Igor Dodon și socialiștii, pe de altă parte. Această confruntare devine tot mai vizibilă pe fonul înrăutățirii relațiilor moldo-ruse. Chiar dacă unii spun că, în realitate, cele două tabere se află în relații de parteneriat politic neoficial, totuși, se observă anumite elemente ale luptei politice reale. Indiferent de faptul dacă a avut sau are careva parteneriat neoficial cu puterea, acum Igor Dodon va trebui să aleagă de partea cui este într-un război care capătă contur tot mai deslușit – a guvernării de la Chișinău sau a Rusiei. Riscurile și oportunitățile sunt mari și șeful statului va trebui să cântărească bine ce alegere face. Dar, nu este exclus că va opta pentru un război deschis cu guvernarea. Dacă, desigur, va calcula resursele pe care le are și va ajunge la concluzia că-și poate permite un astfel de război și că are șanse de a ieși învingător.

A treia confruntare – unioniștii și stataliștii. Încercările de consolidare a polului unionist nu pot fi trecute cu vederea. Mai ales că reprezentanții acestui pol anunță pentru toamnă noi mișcări. Neoficial, se vorbește despre restabilirea cetățeniei RM în cazul ex-președintelui român, Traian Băsescu, despre venirea în tabăra unioniștilor a unor personalități marcante cu pondere, despre posibila aderarea a unor partide la acel centru de unificare a forțelor unioniste ce se prefigurează deja etc. Evident, toate aceste mișcări nu scapă taberei stataliștilor, care au declarat deja că vor contracara orice acțiune împotriva statului Republica Moldova. Deci, putem spune că și pe această dimensiune va avea loc o confruntare politică. Iar dacă se vor adeveri spusele că la una din aceste tabere va adera și actuala guvernare, atunci vom putea spune cu certitudine că, confruntarea între stataliști și unioniști va fi una de amploare și va marca chiar și anul electoral 2018.

Nu este exclus că toate aceste trei mari confruntări politice vor avea loc concomitent, în paralel sau intercalându-se între ele. Și toate acestea ne duc la gândul că vom avea un sezon politic complicat, dar extrem de interesant.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților