[ X ]
[ X ]
[ X ]
Cele mai bune soluții, echipamente și tehnologii pentru încălzirea populației au fost prezentate la Chișinău
26 Mai

Cele mai bune soluții, echipamente și tehnologii pentru încălzirea populației au fost prezentate la Chișinău astăzi, în cadrul Simpozionului cu privire la încălzirea populației: „Soluții, echipamente, și tehnologii pentru încălzirea populației”, organizat de către Asociația Profesională COGEN România, în comun cu Termoelectrica S.A. și Agenția pentru Eficiență Energetică, transmite CURENTUL.

Principalele subiecte de discuție au vizat politicile și strategiile naționale din sectorul energetic și, respectiv, dezvoltarea SACET-ului prin utilizarea echipamentelor moderne de producere și furnizare a energiei termice.

Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, a subliniat că încălzirea populației este unul dintre obiectivele de bază pentru securitatea energetică a fiecărui stat, în special pentru Republica Moldova, care este la etapa de implementare a unui șir de proiecte și soluții pentru modernizarea și reabilitarea sectorului termoenergetic. „Am îmbunătățit cadrul juridic primar, secundar, am adoptat un șir de acte legislative  care vin să  îmbunătățească acest sistem, dar cel mai îmbucurător este faptul că am reușit să reîntoarcem încrederea consumatorilor în sistemul centralizat de termoficare. Șipe această cale vreau să mulțumesc conducerii Termoelectrica S.A. pentru efortul depus”, a precizat Octavian Calmîc.

„Ne dorim ca Republica Moldova să treacă peste experiența nefastă a României în tot ceea ce ține de subestimarea sistemului centralizat de termoficare. Prin acest simpozion ne propunem să venim cu soluții, echipamente și tehnologii care vă pot sta la dispoziție”, a menționat președintele Asociației Profesionale COGEN România, Vasile Munteniță.

La rândul său, directorul general al Termoelectrica S.A., Veaceslav Eni, a subliniat importanța desfășurării modernizărilor implementate de Termoelectrica.

„Fiind principalul producător și furnizor de energie termică din mun. Chișinău, Termoelectrica S.A. are o misiune importantă – de a oferi servicii de calitate, la prețuri competitive, iar acest lucru poate fi posibil doar având la dispoziție  soluții tehnice, echipamente și tehnologii pentru asigurarea confortului termic tuturor locuitorilor mun. Chișinău. Motiv pentru care ne-am stabilit o  sarcină suplimentară – cea de promovare a măsurilor de modernizare a sistemului de termoficare din interiorul blocului, prin instalarea Punctelor Termice Individuale şi înlocuirea sistemului monotubular de distribuţie cu distribuţia pe orizontală”, a specificat Veaceslav Eni.

În Republica Moldova, alimentarea centralizată cu energiei termică are loc în cadrul următoarelor sisteme:

•        două sisteme de alimentare centralizată cu energie termică, la
Chișinău și Bălți;

•        12 cvasi SACET-uri localizate în câteva orașe mici din Moldova.

Energia termică livrată în cadrul SACET Chișinău și Bălți reprezintă aproximativ 95% din totalul căldurii furnizate centralizat. Totodată, aproape 80 de procente din energia termică livrată centralizat în cadrul SACET Chișinău este produsă în regim de cogenerare.

„Circa 30 de procente din populația țării noastre este conectată la SACET și este consumator de servicii, astfel subiectul dat fiind unul actual. Dorim ca schimbul și transferul de informații și tehnologii să ajungă și să fie utilizate și în Republica Moldova. Totodată, ne dorim a transpunerea directivei europene pe cogenerare să aibă abordări clare în țara noastră. Un pas la fel de important ar fi și transpunerea directivei europene pe eficiență energetică, iar experiența României ne va fi foarte utilă în acest sens”, a declarat directorului interimar al Agenției pentru Eficiență Energetică, Dragoș Pidleac.

Forumul pentru energie termică și cogenerare este la cea de-a treia ediție. Evenimentul a întrunit circa 200 de participanți, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, operatorilor energetici ai unor importante societăți din domeniul producerii energiei atât din R. Moldova, cât și din România, reprezentanți ai distribuitorilor de echipamente și servicii energetice pentru cogenerare cu renume internațional, cât și reprezentanți ai instituțiilor statale, mediului academic și societății civile.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților